5 svar
27 visningar
ödlan123 är nöjd med hjälpen
ödlan123 86
Postad: 29 mar 21:17

Müllers mimikry

Hej, behöver hjälp med att tyda det i fetstil, förstår inte hur de kommer till det ämnet direkt. Det står mellan motpolerna av aposematism eller kamoflauge jag förstår de begreppen men kan inte förstå vad de menar i och hur de hoppar till det direkt i stycket. Skulle någon kunna förtydliga vad det är de menar, tack!

 

Att förstå mekanismerna med Müllers mimikry är omöjligt, om man inte först förstår aposematismen – varningssignalerna. Rovdjur lär sig att instinktivt undvika bytesdjur med aposematiska signaler,[11] men lär sig oftare från erfarenhet.[12] Rovdjuret får lättare att lära sig att undvika det skadliga eller oätliga bytesdjuret. Utvecklingen av mimikry kommer här att ske mellan motpolerna aposematism och kamouflage, beroende på vilket som är gynnsammare för bytesdjuret.

Motpolerna är dessutom inte oförenliga, utan kan ibland samverka, för att kamouflera bytesdjuret som ett rovdjur, men att göra det synligt och aposematiskt för ett annat. Ännu vanligare är att bytesdjuret är dolt till dess att det känner sig hotat och då visar varningssignalerna. På det viset kan det utnyttja fördelarna med båda strategierna på bästa sätt. Strategierna kan se olika ut under ett djurs utvecklingsstadier. Kålfjärilen är aposematisk som larv, men utvecklar Müllers mimikry som fjäril.[13]

mag1 2033
Postad: 29 mar 22:15

Känner du till vad mimikry innebär inom biologin?

ödlan123 86
Postad: 30 mar 11:14
mag1 skrev:

Känner du till vad mimikry innebär inom biologin?

Ja, när en art försöker efterlikna en annan art som oftast är giftig/oätlig för att kunna överleva bättre. 

mag1 2033
Postad: 30 mar 13:42

Okej förstår du dig då på din fetmarkerade mening?

ödlan123 86
Postad: 30 mar 16:23
mag1 skrev:

Okej förstår du dig då på din fetmarkerade mening?

Nej det är därför jag frågar om den, just för att hur man kan säga att mimikry är aposematism eller kamouflage det är ju inte samma sak, mimikry är ju något annat. Hur blir mimikry till kamouflage? 

mag1 2033
Postad: 30 mar 16:48

Mimikry en egen egenskap, skild från både aposematism och kamouflage. Mimikry kan inte utvecklas till någon av de andra egenskaperna. När en art utvecklar mimikry kommer den anpassa sig mot antingen aposematism eller kamouflage. Mot vilken egenskap utvecklingen sker beror på det naturliga urvalet under mimikryutvecklingen.

Det kan dessutom vara så att både mimikry och aposematisk utvecklas, som din text anger. Eller med kamouflage istället, med en egenskap mot ett rovdjur och den andra mot ett annat rovdjur.

Svara Avbryt
Close