4 svar
36 visningar
pademrose är nöjd med hjälpen
pademrose 163
Postad: 31 dec 2022 14:24

Multiplikation av uttryck

2326

jag skrev så här: 

(x-1)(ax²+bx+c) = x³ + x² - 2

då borde jag multiplicera in paranetserna, men hur gör jag då när det finns multiplikation i parantesen?

henrikus 649 – Livehjälpare
Postad: 31 dec 2022 14:42

Har du löst uppgift 2324?

På samma sätt.

pademrose 163
Postad: 31 dec 2022 14:59
henrikus skrev:

Har du löst uppgift 2324?

På samma sätt.

ja, men den är lättare 

när jag gör ekvationen: 

Ture 10027 – Livehjälpare
Postad: 31 dec 2022 16:14

titta på termerna som har samma potens i bägge led

exvis x3 termer.

i vänsterled har vi ax3 i högerledet har vi x3 om de ska vara lika måste a vara 1

sen tar du termer som innehåller x2

i VL: bx2-ax2

i HL x2

alltså måste b-a = 1, vi vet att a = 1, alltså b-1 = 1, => b = 2

osv...

pademrose 163
Postad: 1 jan 2023 14:28
Ture skrev:

titta på termerna som har samma potens i bägge led

exvis x3 termer.

i vänsterled har vi ax3 i högerledet har vi x3 om de ska vara lika måste a vara 1

sen tar du termer som innehåller x2

i VL: bx2-ax2

i HL x2

alltså måste b-a = 1, vi vet att a = 1, alltså b-1 = 1, => b = 2

osv...

okej, tack för hjälpen

Svara Avbryt
Close