3 svar
33 visningar
Casy123 29
Postad: 19 nov 20:37

Musik under realismen

Fanns det några framstående personer inom musiken under realismen (1830-1900)? Jag har letat överallt men jag hittar typ att musiken inte var så viktig då, men finns det någon musik under den tiden som också innehöll just realismen (verklighet) kännetecken?

Arktos 3633
Postad: 19 nov 21:23

Kan detta vara till hjälp?
https://sv.wikipedia.org/wiki/Verism

Laguna Online 26858
Postad: 19 nov 22:03

Den tiden brukar kallas romantiken för musikens del. Jag känner inte till namnet realism i det sammanhanget.

Varför skulle musik ha blivit mindre viktig? T.ex. var den ett stort inslag i de nationalistiska strömningarna.

Vad för framstående personer menar du? Som Bach, Mozart, Beethoven och Schubert?

Arktos 3633
Postad: 20 nov 12:58 Redigerad: 20 nov 13:25

"Den tiden brukar kallas romantiken för musikens del. Jag känner inte till namnet realism i det sammanhanget."

Det gör inte jag heller. Däremot betecknar realism bl a en litterär epok som varade mellan ca 1830 och 1860.  Se  https://sv.wikipedia.org/wiki/Realism

"Realismen som litterär epok varade från omkring 1830 till 1860. Den betecknas av en strävan efter att skildra omvärlden så realistiskt som möjligt, det vill säga ur ett mer eller mindre objektivt och vetenskapligt perspektiv. Ett exempel är romanen Pappa Goriot av Honoré de Balzac och ses närmast som ett tydligt exempel på Balzacs detaljrealism. Realismen uppkom som en direkt opposition mot romantiken och dess fantasi och naturmystik."

Den följs av  naturalismen, som kan sägas vara en högre grad av realism:
"en litterär rörelse under 1800-talets senare halva, och kan beskrivas som en radikal form av realism inom litteraturen".    Se  https://sv.wikipedia.org/wiki/Naturalism

Inom musiken finns en liknande riktning inom operan, som ju även den gestaltar mer eller mindre realistiska skeenden. Den italienska verismen är ett uttryck för detta:

"Verism, av italienska verismo betecknar en italiensk operastil från slutet av 1800-talet med anknytning till en litterär riktning med samma namn. Ordet har samma rot som veritas, latinets ord för sanning. Kännetecknande i båda fallen är en handling med verkliga människor från samtiden, gärna från de lägre samhällsklasserna."  (mina kursiveringar).
Se  https://sv.wikipedia.org/wiki/Verism

Det handlar om ämnesval och presentationssätt.

Föregångare  var  La traviata (1853) av Giuseppe Verdi  och Carmen (1875) av Georges Bizet  men de första  veristiska operorna var de båda enaktarna  Cavalleria rusticana (1890) av Pietro Mascagnio och  Pagliacci (1892) av Ruggiero Leoncavallo (svenska titlar   På Sicilien resp.  Pajazzo).

[Den tyska Wiki-sidan är utförligare:  https://de.wikipedia.org/wiki/Verismus ]

Svara Avbryt
Close