2 svar
1366 visningar
Chakkiee är nöjd med hjälpen
Chakkiee 1
Postad: 29 sep 2020 18:13

Musik: Vad har pianots tangenter för koppling till Pythagoras?

Hejsan behöver hjälp med att lösa denna fråga. Vad har pianots tangenter för koppling till Pythagoras? Har i uppgift att göra olika frågor genom att söka på svar på internet men hittar tyvärr inget om just det här. Snälla hjälp!

Hej och välkommen till Pluggakuten!

Har du kollat här?

Arktos 1089
Postad: 19 okt 2020 00:27


Välfunnet!

Intressant och rolig artikel.

Men här finns några musikhistoriska sakfel:

Det står:
“Johann Sebastian Bach blev så förtjust över den nya tempererade stämningen att han snabbt skrev 24 preludier och fugor med titeln ”Das wohltemperierte Klavier”, ett stycke för varje tonart i både dur och moll. De här musikstyckena hör väl knappast till Bachs mer högtstående verk, utan skrevs nog mest för att visa vad som nu gick att spela.”

Men Bach var aldrig förtjust i den liksvävande temperaturen, inte många andra heller. Man tyckte den lät illa i alla tonarter. Ny var den inte heller. Den var känd i Europa sedan mitten av 1500-talet. Nu fanns däremot andra temperaturer (sätt att stämma klaverinstrument) som var vältempererade i den bemärkelsen att de klingade väl i de flesta tonarter. Det var dem Bach hade i åtanke. Den liksvävande temperaturen slog inte igenom förrän i mitten på 1800-talet

Das wohltemperierte Klavier betraktades redan när det kom, som ett mycket högtstående verk, alla kategorier, både musikaliskt och pedagogiskt, och så är det än i dag.


Det står också:
“Det trick som ofta används i Eurovisionsschlagersammanhang, att höja med en halvton i sista refrängen för att höja intensiteten, var en harmonisk omöjlighet på 1600-talet. Det skulle ha låtit förfärligt.” 

Det skulle säkert ha låtit illa, men enbart på klaverinstrument (orgel, cembalo), inte på andra instrument eller vid orkesterspel. Där kan varje musiker direkt anpassa tonhöjden till den harmoniska omgivningen.

Svara Avbryt
Close