1 svar
327 visningar
felci20 23
Postad: 11 feb 2021 18:59

Mutationer

Hej! 

Skulle behöva lite hjälp med förklara en mutation lite mer utvecklat. Jag vet redan lite grann om det men är lite nyfiken på att veta mer då jag tycker det är ganska intressant samt att jag har prov på det om ett tag. 

 

Jag vet att en mutation är förändringar i kvävebasfrekvensen hos DNA molekylen. Det kan ske vid replikationen eller under själva celldelningen. Antingen så kan en kvävebas fördubblas, falla bord eller så kan delar av en kromosm hamna på fel plats vid mitos. Konsekvenserna av det kan bli t.ex cancer eller andra sjukdomar. Är detta rätt, skulle någon kunna förklara lite mer om hur det kan uppstå och lite mer i detalj hur det kan bli cancer. 

Min lärare sa även att det kan bli positiva konsekvenser så som att nya arter kan utvecklas, men förstod inte riktigt vad han menade, skulle någon kunna förklara. 

// Tacksam. 

mag1 9315
Postad: 11 feb 2021 21:15

Hej felci20!

Ja en mutation är en förändring av kvävebassekvensen i DNA molekylen (d.v.s. i en kromosom), och det kan ske när som helst i cellens liv. Under tider då cellen inte delar sig, och under replikation (inför celldelningen). Om en del av en kromosom överförs till en annan, är förändringen så stor att det klassas som en kromosomavvikelse, inte en mutation. Det är helt enkelt så pass mycket DNA som flyttas över till en annan kromosom, och det behöver inte påverka kvävebassekvensen hos någon av de inblandade generna (det flyttas många gener samtidigt, inte enstaka kvävebaser).

Att ytterligare kvävebaser stoppas in är framför allt vanligt vid vissa genetiska sjukdomar. Det kan t.ex. vara en viss upprepning innan en gen hos en förälder som inte ger någon sjukdom hos föräldern, men där det under replikationen skapas flera av denna upprepning, vilket ger en upphov till symptom hos barnet. Och samma sak kan uppstå när barnet får barn, och symptomen blir starkare hos barnbarnet.

Vid mutationer som leder till cancer, så är det flera mutationer som behöver uppstå och dess kommer tillsammans att påverka cellen så att den förändras till en tumörcell - från vilken cancer utvecklas. Ofta sker en kombination där cellens egen DNA-kontrollfunktion delvis sätts ur spel. Våra celler är programmerad att begå självmord om t.ex. genomet skadas för mycket, men i cancerceller sätts denna programmering ur spel och cancercellen kan då leva vidare trots att DNA är skadat. Samtidigt samlar denna cell på sig fler mutationer, t.ex. den delar sig snabbt trots att den inte skall.

 

Sedan är inte alla mutationer av skada. Mutationer driver på evolutionen, precis som du skrev, leder det till att nya arter kan utvecklas. Vi och vår genetiskt närmaste släkting chimpansen har utvecklats från en gemensam förfader. Under denna utveckling har mutationer absolut påverkat utvecklingen (även om vi och chimpansen har hela 99% av samma DNA, ungefär 1% skiljer oss åt på DNA nivå).

Svara
Close