3 svar
26 visningar
Mstrom är nöjd med hjälpen
Mstrom 5
Postad: 20 sep 20:02

Mutationer i vanliga celler

Hej! Jag undrar vad som händer ifall det sker en mutation i en vanlig cell, dvs inte en könscell. Jag förstår att när det sker en mutation i en könscell så ärvs denna förändring vidare till barnet, oavsett ifall den är bra eller dålig. 
Men ifall vi säger att det skulle ske en mutation just nu i en av mina celler som skulle ge mig bättre hörsel, skulle jag då helt plötsligt börja höra allt mycket bättre?

mag1 Online 5699
Postad: 20 sep 20:30

Om en mutation sker i en enda cell kan det leda till en förändring. Skulle en mutationen i t.ex. en av dina celler i örat kanske det kan leda till att just denna enda cell kan ta emot ljud lite bättre. Men det är då endast en av många celler i ditt öra som förändras. Och ditt hörselorgan består av massvis med celler som tillsammans gör att du kan höra, och om en av alla fungerar lite bättre kommer det inte märkas bland alla andra celler som fungerar som vanligt.

Ofta leder istället mutationer till att en funktion försämras i en cell, men är det endast en enstaka cell som blir lite "sämre" på en funktion påverkas inte våran kropp så att vi märker det. Och blir förändringen tillräckligt mycket "sämre" kan till och med cellen känna av detta och besluta sig för att döda sig själv, och på så vis kan skadliga mutationer försvinna.

Mstrom 5
Postad: 20 sep 20:36

Okej tack så mycket!

mag1 Online 5699
Postad: 20 sep 21:02

För all del, kul att det hjälpte!

Svara Avbryt
Close