Gårigymnasiet 7
Postad: 11 jan 11:56

Nack och fördelar men Finanspolitik

 

HEJ! 

jag har en uppgift där jag ska resonera om vilka fördelar och nackdelar det finns med finanspolitiken och skulle gärna behöva lite exempel förklarat i led.

Jag har tagit med lite nackdelar om att det bara fungerar vid konjukturarbetslöshet och inte strukturarbetslösheg men varför? 

Behöver även lite tips om vad det finns för fördelar, jag har skrivit lite allmänt om att det motverkar svängningar i ekonomin 

tacksam för svar

cforsberg 28
Postad: 16 jan 12:09 Redigerad: 16 jan 12:09

Det fungerar väl visst även vid strukturarbetslöshet men bör då kanske användas indirekt istället för direkt? Samt ja, den typen av politik tar ju en viss tid innan det börjar få effekt.

Ja generellt kan du inte bara via ökad en allmän efterfrågan (expansiv finanspolitik) lösa en strukturarbetslöshet, men du kan använda finanspolitiken till att satsa på det reguljära utbildningssystemet, komvux, ge Arbetsförmedlingen uppdrag kring olika typer av subventionerade jobb etc. för att minska gapet till arbetsmarknaden för vissa grupper och göra dem mer anställningsbara. Du kan även i förväg göra insatser för företag så att företaget och individer får fortbildning löpande och därmed inte friställs vid ex. automation eller annat. Sånt sysslar Tillväxtverket och ESF bland annat med.

Finanspolitiken kan ju självklart även ha negativa effekter (men det beror ju på dem som beslutar om åtgärderna - politikerna), generellt att stimulera i högkonjunktur är ju inte bra exempelvis. Syftet med finanspolitiken bör utöver stabilisera konjunktur att göra produktiva investeringar i människor och infrastruktur som på sikt kan höja produktiviteten i de båda och därmed samhället och därmed höja tillväxten som då kan användas till att öka välståndet och välfärden.

Svara Avbryt
Close