3 svar
26 visningar
Tikki är nöjd med hjälpen
Tikki 60
Postad: 20 jan 2021

nadh

Hej. Jag undrar en sak över när NAD+ övergår till NADH. Jag förstår att två elektroner och en proton tas upp. Så som jag har förstått det så kommer en av elektronerna användas för att få bort +tecknet i bensenringen i NAD+ och att en elektron kommer tillsammans med vätet och sätter sig på toppen av ringen. Det jag inte förstår är varför en dubbelbindning i bensenringen försvinner? Skulle någon kunna förklara det för mig? Tacksam för hjälp

Smaragdalena 51774 – Moderator
Postad: 20 jan 2021 Redigerad: 20 jan 2021

Det behöver ju bildas en bindning till vätet, eller hur? Det blir också ett fritt elektronpar på kvävet.

mag1 1555
Postad: 20 jan 2021

Till att börja med det är ingen bensenring utan en nikotimamid (som i namnet nikotinamidadenindinukleotid).

 

Om du jämför strukturerna nedan, ser du att kolatomen längst ner i ringen efter reduktionen binder till två väteatomer, och samtidigt till två andra kolatomer (samma som i NAD+).

När NAD+ reduceras skapas denna ytterligare kovalenta bindning till detta kol, som inte kan ha fem bindningar. Så kolet kan inte delta i dubbelbindningarna i nikotinamidringen  - istället omorganiseras dubbelbindningarna och ett helt elektronpar hamnar på kvävet högst upp i ringen.

 

Just denna förmåga att omorganisera bindningarna i nikotinamidringen, gör att elektroner lätt kan tas emot av NAD+ och lämnas ifrån NADH. Det är en kombination av de delokaliserade dubbelbindningarna och kvävets förmåga att ta emot elektroner.

Tikki 60
Postad: 22 jan 2021

Aha ok toppen då förstår jag. Jag hade inte koll på att det hamnade ett fritt elektronpar på kvävet. Tack!

Svara Avbryt
Close