1 svar
61 visningar
VendelaR är nöjd med hjälpen
VendelaR 12
Postad: 17 okt 2023 19:28

NADP+

Hej! Jag har en fråga som lyder att man ska redogöra för hur NAD+, NADP+ samt FAD fungerar som vätebärare. Jag har skrivit att NAD+ kan bära 2 väteatomer och därmed bilda NADH+H+ och att FAD också kan bära 2 väteatomer och därmed bilda FADH2, men jag vet inte om det finns något mer att lägga till i min redogörelse? Det jag funderar över är också NADP+, är enda skillnaden mellan NAD+ och NADP+ att det är en fosfatgrupp med? Och hur många väteatomer kan NADP+ binda? Är det samma som NAD+?

mag1 9043
Postad: 17 okt 2023 20:29

Det är inte väteatomer i sig som de "bär", utan en hydridjon H-, d.v.s. en proton med två elektroner. Men samtidigt frigörs en proton H+ , och därför skrivs det ofta som t.ex.:

NAD+ + ämneA <=> NADH + H+ + ämneB

 

Fria väteatomer, med endast en valenselektron (oparad dessutom) är väldigt reaktiva och går inte så lätt att tas bort från ett organiskt ämne - det leder ju till att ämnet då blir till en radikal (som omedelbums kommer reagera med något reaktionssuget i sin omgivning, d.v.s. väteatomen).

 

NADP+ har som du skriver en ytterligare fosfatgrupp, och kan som NAD+ ta emot en hydridjon. Men (lite överkurs) NADPH kan ha en lite högre reduktionspotential, d.v.s. NADPH kan genomföra lite kraftigare reduktioner, jämfört med NADH.

I cellens ämnesomsättning används NADPH främst för de katabola (uppbyggande) processerna, som t.ex. fettsyrasyntesen. Medans NADH används för andra energibehov, som modifiering av ämnen, och mycket till bildandet av ATP via elektrontransportkedjan och den oxidativa fosforyleringen.

Svara Avbryt
Close