3 svar
25 visningar
ashe_ är nöjd med hjälpen
ashe_ 594
Postad: 19 nov 16:54

nämn några likheter och skillnader mella franska revolutionen och amerikanska revolutionen

som rubriken lyder. 

Teraeagle 19738 – Moderator
Postad: 19 nov 20:42

Hur långt har du kommit?

ashe_ 594
Postad: 19 nov 21:06

Likheter mellan revolutionerna var att USA och Frankrikes statskassor hade tömts som resultat av krigen mellan Frankrike och Storbritannien, sjuårskrigen, amerikanska revolutionen.  Storbritannien höjde skatter och förde in tullar efter sjuårskriget för att fylla på statskassan,

Frankrike ville också fylla på statskassan igenom att sätta höga skatter som endast bönderna och borgarna skulle betala.

den amerikanska och den franska revolutionen hade samma mål som var att skapa ett demokratiskt samhälle där alla människor var lika värde.

revolutioners påföljder var annorlunda. Kolonisterna stoppade att köpa varor från Storbritannien som protest och britterna blev arga, sedan frihetsförklarade sig kolonisterna och det blev krig. Storbritannien var militärt överlägset och hade en bättre chans att vinna detta krig, men Frankrike gav kolonisterna militär hjälp som hjälpte de vinna kriget och år 1783 erkänner Storbritannien kolonisternas självständighet, och det var slutet på revolutionen. 

 

det är allt jag kommit på. 

Teraeagle 19738 – Moderator
Postad: 20 nov 20:11

Missnöje med skattehöjningar är helt klart en likhet. En annan likhet är att bägge var liberala, borgerliga revolutioner, dvs det var i första hand borgerskapet som var drivande i revolutionerna då de var ute efter skattelättnader, bättre handelsvillkor etc. Du är lite inne på det när du skriver att man ville ha ett "demokratiskt samhälle", vilket också är en viktig idé inom liberalismen. Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte är demokrati som vi ser på demokrati. Det handlade om demokrati för rika, vita män. USA var fortfarande ett slavsamhälle under revolutionen.

Håller med om att utgången är lite annorlunda, där amerikanerna ville ha självständighet medan fransmännen främst ville ha större inflytande i det egna landet på bekostnad av kungamakten. Amerikanska revolutionen var också lite av ett kolonialkrig där man skapade allianser för att försvaga sin egen fiende. Alla större kolonialmakter - Frankrike, Spanien, Holland... stöttade amerikanerna i syfte att försvaga Storbritannien. Franska revolutionen var till en början en intern konflikt, som sedan spred sig till andra delar av Europa via revolutionskrigen.

Min bild är också att franska revolutionen upplevdes som ett större "hot" i Europa i och med att den var direkt riktad mot kungamakten, vilket fick kungahusen i övriga europeiska länder att själva känna sig hotade. Samtidigt var den geografiskt närmre än den amerikanska revolutionen. 

Svara Avbryt
Close