3 svar
49 visningar
Dannie är nöjd med hjälpen
Dannie 81
Postad: 2 nov 2023 09:58

När använder man stilfiguren Klimax?

Hej!

Jag ska göra ett argumenterande tal där jag tänkt använda mig av stilfiguren klimax. Dock undrar jag när jag ska använda det. Jag har tänkt att använda det i början av talet med vet inte hur. Alltså ska jag använda klimax istället för en inledning och sedan gå direkt till argument 1? Eller ska jag använda mig av både klimax och inledning?

klonk 120
Postad: 2 nov 2023 12:40

Ett klimax borde oftast "byggas upp" till. Du kan faktiskt använda det när som helst, men i slutet kan vara lättare.

Den enklaste formen av klimax är tre meningar i rad som gradvis blir starkare. "Jag är sorgsen. Nej, jag är faktiskt gråtfärdig. Eller, egentligen, jag rent av gråter/bölar av sorg" är ett exempel.

 Wikipedia har en väldigt bra sida om detta:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Klimax?wprov=sfla1

Dannie 81
Postad: 2 nov 2023 13:08

Vi har fått instruktioner ifrån vår lärare att om vi ska använda stilfiguren klimax så ska använda det i det första vi gör i talet, för att fånga publikens intresse. Problemet är inte att jag inte förstår vad klimax är utan snarare att jag inte vet hur jag ska använda det. Om jag använder det i början borde jag då ersätta det med inledningen och sedan gå direkt till argument 1? Eller borde jag ha en inledning efter klimax?

MangeRingh 213
Postad: 2 nov 2023 13:41

Jag håller med Klonk om att en klimax borde användas mot slutet. Den kan vara mycket kraftfull. Här är Winston Churchill: "We shall fight on the beaches, we shall fight on the landing grounds, we shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills; we shall never surrender."

Svara Avbryt
Close