1 svar
36 visningar
Livholl är nöjd med hjälpen
Livholl 7
Postad: 23 maj 16:16

När blev Sverige en blandekonomi?

Hej! Jag jobbar med en tidslinje över sverige 1930 till 1970 talet. Jag ska lägga in 10 olika händelser som hade stor betydelse och tänker att när sverige fick blandekonomi kan vara en sådan men kan inte hitta när det var, kanske är det för att det var en mer långsam övergång? Jag undrar också om någon har något tips på andra händelser som är viktiga att ha med.

Tacksam för svar!

Teraeagle 19778 – Moderator
Postad: 23 maj 16:32 Redigerad: 23 maj 16:34

Det finns inget sådant årtal, utan precis som du är inne på så var det en gradvis process. Under 1900-talet byggdes välfärden ut kraftigt med höjda skatter vilket är mer av en socialistisk (socialdemokratisk) ekonomisk politik. Samtidigt har vi haft monopol sedan mycket långt tillbaka i tiden, t.ex. hade Ostindiska kompaniet svenskt handelsmonopol med Kina redan på 1700-talet. Det har även funnits omfattande statliga regleringar av ekonomin sedan vi bildades som stat.

Kapitalistiska inslag är också väldigt gamla. Någon variant av modern kapitalism uppstod i Italien under renässansen med bankväsendet. Jag vet inte när det kom till Sverige, men senast på 1800-talet i samband med industrialismen och då bl.a. flera av våra privata storbanker bildades.

Svara Avbryt
Close