5 svar
54 visningar
Gloson1 218
Postad: 16 feb 10:58

När bör man inte använda additionsmetoden då man löser ett linjärt ekvationssystem?

Hejsan. Min lärare i matte 2c har någon gång sagt att man nästan enbart borde använda substitutionsmetoden då man löser ekvationssystem, hon hävdar att additionsmetoden inte alltid fungerar. Men då jag har använt additionsmetoden så har jag inte stött på några problem ännu. Är det sant vad hon säger, och om det är sant så i vilka situationer så bör man undvika att använda additionsmetoden?

För linjära ekvationssystem kommer du väl inte stöta på något problem med additionsmetoden mer än att det kanske i några fall är krångligare och långsammare än substitutionsmetoden. Men det gäller ju även åt andra hållet. 

Laguna 28504
Postad: 16 feb 11:18

Jag påstår att additionsmetoden alltid fungerar. Kan du få ett exempel på när det inte gör det?

På gymnasiet fick jag också lära mig att substitutionsmetoden var att föredra, medan universitetet starkt menade på att additionsmetoden var bäst, speciellt när vi skulle ge oss på ekvationssystem med ännu fler obekanta. 

På en gymnasieskola hade jag en kllega som sa att han alltid använde additionsmetoden, utom när han var tvungen att lära ut substitutionsmetoden. Hans arument var att det var enklare att skriva ett datorprogram för additionsmetoden. Själv föredrar jag för det mesta substitutionsmetoden.

Mrpotatohead Online 4427 – Tillträdande Moderator
Postad: 16 feb 11:45 Redigerad: 16 feb 11:45

Som du märker Gloson1 så har det mest bara att göra med preferenser och vad man är van med i olika sammanhang. 

Svara Avbryt
Close