14 svar
63 visningar
läxor är nöjd med hjälpen
läxor 25
Postad: 5 mar 23:36

När kaliumhydroxid och salpetersyra reagerar.

Hej, Jag hade svårt med en här frågan " Vad bildas om kaliumhydroxid och salpetersyra reagerar skriv reaktionsformeln."

Hur omvandlar man dessa ord till reaktionsformler och hur kan man utgå från man får reaktionsformlerna för att få svaret?

Lapland 42
Postad: 6 mar 02:19

Hej.

Står det i uppgiften att du måste utgå ifrån reaktionsformlerna för att få reaktionen? Reaktionsformlerna kan användas för att balansera reaktionen, men endast efter att du vet vad som bildas. Är du säker på att ni inte bara ska veta vad som bildas när kaliumhydroxid och salpetersyra reagerar?

läxor 25
Postad: 6 mar 16:11

Ja, hur kan jag balansera en resktionsformel då jag har svårt med det. Behöver jag memorera alla kemiska formeln eller kan jag lista ut vad två ämmnen bildar med hjälp av formelna?

SpKe 87
Postad: 6 mar 16:37

Formlerna för det två ursprungsämnena kanske du kan utantill. Annars finns de nog i kapitlet i boken. Vad är de för typ av ämnen? Och vad blir det då för typ av reaktion?

läxor 25
Postad: 6 mar 16:45

Det är en syra och en bas tror  jag men formlerna står inte i boken. Jag antar att det bildar vatten och ett salt eftersom de neutraliserar varandra. Men vilken salt är jag osäker på.

SpKe 87
Postad: 6 mar 16:52 Redigerad: 6 mar 16:53

Det stämmer. Men jag tycker det ser ut som om frågan kommer ur Spektrum Kemi. Då tror jag att du har formeln för salpetersyra på sidan 98. Och den negativa jon som bildas när salpetersyran lämnar ifrån sig vätejoner hittar du på sidan 115.

 

Jag vet inte om formeln för kaliumhydroxid finns i boken, men du hittar natriumhydroxid på sidan 103. Om du jämför med den och tittar i periodiska systemet, kanske du kan lista ut hur formeln för kaliumhydroxid ser ut.

läxor 25
Postad: 6 mar 17:03

Tack, jag arbetade inte med kapitlet innan då det inte är en del av det jag ska kunna på mitt prov så jag såg inte att det står. Nu vet jag att salpetersyran har formeln HCI och att kalium hydroxid har förmodligen formeln K+ eftersom den ger bor en elektron plus OH- vilket är lika med KOH. 

KOH+ HCI--> H2O+ ---

Jag vet att de ämnen som finns kvar är  K, C, I,  men hur vet jag vilken ordning de ska vara i?

SpKe 87
Postad: 6 mar 17:10

Jättebra. Men du läste fel på salpetersyran. Den formel som du hittade är saltsyra. 

 

Om det hade gällt saltsyra, så är det bra att veta att den tredje bokstaven i formeln är lilla L, inte stora I. Så saltsyramolekylen har bara två atomer: en väteatom (H) och en kloratom (Cl). Men nu handlade ju inte uppgiften om den syran.

läxor 25
Postad: 6 mar 17:15

Oj, NHO3+KOH--> H2O

Kvar: O3, N, K,?

Återigen hur ska jag kunna ordningen?

SpKe 87
Postad: 6 mar 17:19

Nej, vad blir kvar av HNO₃-molekylen när den lämnar bort en vätejon? Försök tänka ut det, men om det inte går, kan du titta i tabellen på sidan 115.

läxor 25
Postad: 6 mar 17:24

NO3?

men vad händer med kaliumet? blir det då KNO3? 

SpKe 87
Postad: 6 mar 17:27

Ja exakt. NO₃-jonen har 1 minusladdning och K-jonen har 1 plusladdning, så det blir helt rätt. Och man ska alltid skriva den positiva jonen först, så du har gjort helt rätt. Såg du i tabellen vad NO₃-jonen heter?

läxor 25
Postad: 6 mar 17:29

Ja nitrat jon. Och eftersom den positiva alltid är först heter den kaliumnitrat?

SpKe 87
Postad: 6 mar 17:33

Exakt! Jättebra jobbat! Det här är ju en uppgift med prickad ram runt, så den ska ju vara extra svår, men du klarade den med bara några tips från mig.

 

Om ni ska ha med neutralisation på provet, tror jag att det kan vara bra om du lär dig formlerna för de tre starka syrorna på sidan 98. Fast jag vet ju inte alls vad din lärare tycker är viktigast.

läxor 25
Postad: 6 mar 17:35

Jag tänker mig att det kan vara bra att kunna. Tack så jätte mycket för hjälpen!

Svara Avbryt
Close