1 svar
326 visningar
Zelmis 1
Postad: 30 maj 2022 16:16

När rostar en spik mest eller minst?

Hej! Jag skriver på en laboration där man ska ta reda på vilka faktorer som förhindrar/påskyndar/påverkar en järnspik att rosta.

Jag lade en av spikarna i citronsyra och vatten, den blev svart. Varför? Vad är det för reaktioner som sker?

Jag lade en av spikarna i vatten och bakpulver, den rostade efter någon vecka och vätskan blev röd/brun. Vad är anledningen till att den rostade?

Tacksam för svar, Zelmis.

Teraeagle Online 20420 – Moderator
Postad: 30 maj 2022 16:43 Redigerad: 30 maj 2022 16:44

Järn är ett krångligt ämne eftersom det kan bilda så många olika sorters svårlösliga föreningar, inte minst tillsammans med syre/oxidjoner. Man brukar klumpa ihop alla dessa och bara kalla dem för "rost" i vardagligt språk.

Bryter man ner det hela så kan man konstatera att det är vattnets pH, dvs dess surhetsgrad, samt vattnets redoxpotential, dvs hur oxiderande det är, påverkar vilken form av järn som bildas. Tillsätter man citronsyra blir vattnet surt, tillsätter man bakpulver så påverkar det också pH men jag kan inte riktigt säga direkt om det gör lösningen sur eller basisk. Hur mycket luft (syre) man har rört ner i vattnet påverkar dess redoxpotential.

Man kan åskådliggöra det hela i ett Pourbaix-diagram:

För att göra det ännu krångligare så tillför citronsyran citratjoner och dessa bildar järn(III)citrat som är relativt svårlösligt i vatten.

Mitt tips är att du bildgooglar föreningarna i diagrammet så kanske du får någon ledtråd kring vilken förening som kan ha bildats i ditt fall.

Svara Avbryt
Close