2 svar
34 visningar
Ingrid.09 4
Postad: 26 sep 16:50

natinalismens kraft

Hej, skulle jag kunna få hjälp med denna fråga?

Förklara  och ge exempel på när nationalismen kan fungera som en inkluderande kraft (något positivt), förklara sedan och ge exempel pǻ när nationalismen kan vara exkluderande (ett hot).

viktor22 13
Postad: 26 sep 18:22

Hej! 

Nationalismen lägger stor vikt i ”det egna folket”.

Med detta sagt kan något positivt vara enandet av invånarna i exempelvis en stat, på grund av att de delar samma lingvistiska, kulturella, och/eller religiösa bakgrund/historia. 

Men på samma sätt som det kan ena en befolkning kan den även utesluta en annan. I dubbelmonarkin Österrike-Ungern bodde olika folkgrupper som, i takt med nationalismens tillväxt, orsakade problem i landet och konflikter uppstod ofta emellan de olika folkgrupperna. Viljan om självständighet i förhållande till den nationalistiska ideologin ökade likaså. 

Ur ett mer modernt perspektiv kan man se hur nationalismen ibland kan se ut i mångkulturella samhällen. Hos dessa kan nationalismen fungera som en sorts drivkraft för exkluderandet av samhällets invånare som kanske inte delar exempelvis samma lingvistiska, kulturella, och historiska bakgrund. 

Under förtryck har nationalismen historiskt varit gynnsamt för bildandet av egna nationer. I mer moderna tider förknippas nationalismen dock oftare med främlingfientlighet.

Petsve 35
Postad: 23 nov 10:39

Min lärare på gymnasiet sa att "Nationalism enar och Nationalism söndrar" 

Enar - Ta Jugoslavien som exempel. Under andra världskriget var det MER viktigt att frigöra sig från nazismen än att käbbla om vilken religion, vilket alfabet man skrev med eller etnicitet folket/folken tillhörde. 

Söndrar - Vi kan ta forna Jugoslavien igen! Då var Nationell identitet viktigare än att vara kvar i en påtvingad union. 

Svara Avbryt
Close