7 svar
714 visningar
Mahiya99 109
Postad: 16 apr 2017

Nationella muntligt prov i svenska

Hej!

Jag läser svenska som andraspråk 1 på distans och ska hålla ett muntligt nationella tal inom kort. temat är den sammansatta människan och jag valde bland ämneförslagen ''en människa - många roller. Jag har svårt att komma på en inledning och vet ej hur jag ska presentera det här för att koppla till temat.  Tacksam för svar!

Vad, mer specifikt, är det du pratar om i ditt tal? Är det ungefär om hur en person kan vara både en vän, chef, mamma, hårdrockare och kläddesigner? I sådant fall kan du inleda med att prata om någon idiot i kollektivtrafiken.

Ungefär "när ni åkte till skolan hade ni säkerligen nöjet att träffa på åtminstone en mindre idiot. Kanske trängde de sig, lämnade sin tidning på golvet, höll inte i sig, eller någonting annat som fick ditt blod att koka. Vem är denna person egentligen?Personen är väl ändå någonting mer än bara irriterande; de kanske är en förälder med ett svårt sjukt barn (...)". 

Mahiya99 109
Postad: 17 apr 2017

Hej!

 

Jag tror det är fritt fram att prata om vad man vill i det här ämnet. Men när jag läser en människa- många roller så tänker jag mig en människa som besitter flera roller som chef, mamma, dotter, fru osv och försöker uppfylla förväntningarna som ställs på en. 

Intressant! Då passar något i stil med den inledning jag föreslog bra. Lycka till!

Mahiya99 109
Postad: 17 apr 2017

Ok tack så mycket. Men såhär började jag med min inledning : 

När ni åkte kollektivt  till skolan en vanlig måndag stötte ni kanske på en stressad person som trängde sig undan bland folkmassan, tappade sin väska på marken och klev av tåget springandes. Vem är denna person egentligen? I denna stund tänker man för sig själv när man ser denna person: “gud vad stressad han ser ut! “  I verkligheten är denna individ en människa med många roller. Med roller talar vi om vem han är på jobbet , möjligtvis en chef , en pappa , en son , en vän och listan är oändlig  lång.

Utmärkt! Hoppas allt går bra!

Mahiya99 109
Postad: 20 apr 2017

Hej!

 

Jag har kommit en bit med mitt tal och vet inte nu hur jag ska disskutera mina tankar och åsikter. Såhär fortsatte jag : 

 

En av orsakerna bakom varför jag valde detta ämne är för att jag ser mig själv i många  olika roller. Ibland har det hänt att jag någon gång har tappat bort mig själv. Exempelvis: när jag ska lämna min lillebror på förskolan tidigt på mornarna, ska plugga  inför ett prov  eller  skall vara en bra dotter till mina föräldrar och har ambitioner att hinna umgås med mina vänner. Dessa olika identiteter gör mig otroligt stressad!  Min fråga till er : Känner ni igen er i det här ?   


Begreppet roll ur ett psykologiskt förklaring innebär alla förväntningar som ställs på dig. Exempelvis om man är en chef på sin arbetsplats skall man bete sig på ett visst sätt och utföra de arbetsuppgifter som medarbetarna förväntar sig.  Man kan naturligtvis välja att bli en rolig chef, men yrkesrollen förändras inte på grund av det.   


I dagens samhälle tycker jag det finns krav och förväntningar på människan som intar olika många roller , eftersom media påverkar oss negativt med reklam kring hur den perfekta mamman ska bete sig mot sitt barn  hur hon ska sträva efter att vara en bra chef för att bidra med något effektfullt till företaget eller den typiska vännen som går ut och har kul på klubbar under helger.

Bra! Eftersom du i inledningen frågar om publiken känner igen sig i dina tankebanor kan du fortsätta på det. Prata om stress, och andra jobbiga saker med att ha olika roller, men ta gärna även upp något litet positivt. Talet ska, som jag förstått det, inte vara helt argumenterande. Då kan det ibland hjälpa att ha lite mjukare åsikter om ämnet.

Svara Avbryt
Close