1 svar
57 visningar
Jossqn är nöjd med hjälpen
Jossqn 60
Postad: 15 dec 2021 00:57 Redigerad: 15 dec 2021 15:46

Nationella prov i matematik

Jag har NP i matte 4 imorgon, och är självklart nervös över hur det kommer att gå. Jag har pluggat en hel del, så inom den aspekten känner jag mig säker, men jag är nervös över just provdagen. Mer specifikt är jag nervös över tiden. Jag brukar inte sätta tid när jag löser uppgifter men känslan jag får är att jag är för långsam för att hinna med alla uppgifter på ett NP. Dessutom brukar jag ta flera små pauser när jag pluggar, så jag vet inte hur det kommer att gå när jag måste sitta 150 min i streck utan att röra på mig. Utöver tiden det tar att lösa uppgifterna vill jag även ha tid över till att gå igenom mina svar (jag gör ofta slarvfel, speciellt vid t.ex teckenbyten), då det skulle kännas jobbigt att förlora poäng över sådana saker. Hur ska jag planera min provdag? Hur ska jag tänka under provet? Vilka uppgifter ska jag prioritera? Vad kan jag göra dagen innan för att känna mig mer säker?


Tråd flyttad från >Om skolan till >Studieteknik, där den passar bättre. /Smutstvätt, moderator 

haraldfreij 1098
Postad: 15 dec 2021 08:16

Först och främst: Lycka till, jag tycker det låter som att det kommer gå bra och att du har läget hyggligt under kontroll.

Jag brukar tycka att det är en bra idé att åtminstone skumma igenom provhäftet när man får det, så att man vet ungefär hur många uppgifter det är, och om det är någon som verkar extra svår. Men sen tror inte jag att man ska tänka för mycket på tiden och så under provets gång, för mig har det iaf snarast varit stressande, och gjort det svårare att tänka. Räkna på i lugn takt, men kör du fullständigt fast på en uppgift så kan du ju hoppa vidare till nästa. Jag vet att vissa sätter hårda tidsgränser per uppgift, men jag tror att det är svårt att följa och riskerar att göra dig mer stressad.

Min erfarenhet är att när man är inne i provet så går tiden rätt fort, och man har inte samma behov av pauser som när man pluggar. Men om du börja känna dig mosig i huvudet så sträck lite på dig, käka nån frukt eller nåt och så på det igen. En halvminuts paus då och då tror jag mer på än att ta en femminutare.

Att läsa igenom alla sina lösningar i efterhand är alltid en bra idé, gör absolut det!

Svara Avbryt
Close