3 svar
37 visningar
felci20 17
Postad: 21 mar 12:53

Naturligt urval

Skulle någon kunna hjälpa mig om detta är rätt förklaring till vad naturligt urval är? 

Inom en art finns konkurrens om resurser så som mat och boplats. Det finns alltid en genetisk variation som har kommit pga exempelvis mutationer. Alla har olika alleler om genotyper. Vissa mutationer är dåliga men vissa kan leda till att man får en bättre anpassad kropp. Pga att det finns en konkurrens så kommer det uppstå ett selektionstryck som kommer tvinga fram en anpassning, det är då den som är bäst anpassad efter miljön som kommer ha stört chans att överleva eftersom att den kanske får tag på med föda eller är snabbare än alla andra i arten. Detta innebär att om det är en som har fått en mutation som gör t.ex att de blir lite snabbare så kommer den överleva och sedan kunna föra sin gener vidare till nästa generation där det också finna en konkurrens och genetiska variation, den bästa anpassade där kommer också har störts chans att överleva. Efter många generationer så kommer denna gen att vara dominerande inom arten. 

 

Skulle verkligen behöva hjälp med en bättre förklaring om denna inte är tillräckligt bra och förståelig. tack på förhand. 

Anticap 137
Postad: 22 mar 15:03

Tycker du är rätt spot on med din beskrivning men lite små saker som kan ändras:

Det finns alltid en genetisk variation som har kommit pga exempelvis mutationer. Alla har olika alleler om genotyper.

skulle ändra detta till något i stil med "genetisk variation uppstår spontant då fortplantning och miljöfaktorer orsakar genetiska mutationer".

Pga att det finns en konkurrens så kommer det uppstå ett selektionstryck som kommer tvinga fram en anpassning, det är då den som är bäst anpassad efter miljön som kommer ha stört chans att överleva eftersom att den kanske får tag på med föda eller är snabbare än alla andra i arten.

Lite lång mening så föreslår att du formulerar om den till kanske 2 meningar istället? "På grund av att det finns en konkurrens mellan den individuella organismen och andra organismer i samma miljö kommer den som är bäst anpassad till denna miljö att ha störst chans att överleva. Det finns därför ett selektionstryck för de mutationer som gör det lättare att få tag på föda eller springa fortare än de andra"; exempelvis

...konkurrens och genetiska variation, den bästa anpassade där...

Satsradning här, sätt punkt istället för komma.

 Efter många generationer så kommer denna gen att vara dominerande inom arten. 

Skulle försöka byta ord från dominerande till något annat (utbredd, frekvent förekommande, etc) då det inom genetik lätt blir att läsare tror att du förväxlat det med "dominant gen", vilket är något annat.

Bra jobbat överlag och jag tycker att texten visar på att du har god förståelse för ämnet! Lycka till!

felci20 17
Postad: 22 mar 15:44

Tack så mycket för hjälpen! 

Anticap 137
Postad: 22 mar 16:52

Juste glömde nämna att det är en del stavfel i texten så glöm inte att läsa igenom noga och rätta det du hittar!

Svara Avbryt
Close