1 svar
116 visningar
jonte12 468
Postad: 2 jan 2023 13:34 Redigerad: 2 jan 2023 13:39

Nedböjning av balk

Jag ska finna nedböjningen vid kraftens angreppspunkt enligt bilden.

Uppgiftsbeskrivningen lyder:

"En upphängningsanordning, som idealiserat kan beskrivas av två moment-fast sammankopplade linjärt elastiska balkar, är belastad med kraften F längst ut, sen edan. Bestäm nedböjningen vid kraftens angreppspunkt. Materialet har elasticitetsmodulen E och tvärsnittet är kvadratiskt med sidorna b."

Man kan dela upp nedböjningen i 3 stycken delar. Den interna tvärkraften, en vinkeländring och dess nedböjning pga momentet samt F:s nedböjning.

För att finna tvärkraften snittar jag och ser att T=F (där T är tvärkraften). Sedan för att få dess nedböjning använder man i lösningsförlaget formeln δ=NLEA (med N=T), hur kan man göra detta med tanke på att det står i uppgiften att det kan idealiseras som två balkar och inte en homogen stång som formeln fungerar för? Är det något i uppgiftsbeskrivningen jag missar?

Dessutom använder dom L=2L i formeln, hur ska man veta att L är 2L och inte L?

Peter 980
Postad: 5 jan 2023 17:14 Redigerad: 5 jan 2023 17:41

Det är lite oklart vad "två moment-fast sammankopplade linjärt elastiska balkar" betyder. Står det så? Annars är väl själva frågan hyfsat klar. Man kan se på "kroken" som 2 balkar som är fast sammankopplade. De sitter helt enkelt ihop, som en krok brukar se ut och fungera.

Jag tycker att formeln δ=NLEA ser konstig ut, eller vad står bokstäverna för? Ska det vara någon exponent på L? Som den är skriven och när jag gissar på de andra bokstäverna så får jag att A har enheten m. Med tanke på bokstavsvalet så skulle man gissa att dess enhet skulle vara m2.

Har du skrivit av rätt?

Vilken skulle vara din strategi för att lösa den?

Svara Avbryt
Close