5 svar
103 visningar
Physics4life 37
Postad: 13 maj 2022 16:07

Negativa realräntors påverkan på banker

Hej! 

 

Hur klarar banker av negativa realräntor egentligen? Vi har ju haft en tid, som förmodligen är slut nu där så varit fallet. Jag tänker om räntorna är på 0,5% och inflationen är på 1,5%, då är realräntan ungefär -0,9%. (Rr = (r-i)/(1+i). Så länge detta gäller förlorar ju bankerna på sina affärer.

Samtidigt tänker jag att detta är ett sällsynt fenomen som också osannolikt varar i mer än ett par år. Dessutom att skillnaderna aldrig riskera att bli särskilt stora eftersom riksbankens räntemål är 2% och att ingen bank kommer få för sig att ha nominella minusräntor för utlåning till kunder. 

Någon som är bättre insatt får gärna förklara hur det här fungerar. 

Smaragdalena 78373 – Lärare
Postad: 13 maj 2022 16:39

Om du ursäktar någon som är mer insatt i matte än i ekonomi: Vad är r och i? Gissar att det är ränta respektive inflation, men är  r = 0,005 eller  1,005 eller  något annat om räntan är 0,5 %? Och motsvarande fråga om i.

Physics4life 37
Postad: 13 maj 2022 16:46

Yes, r är den nominella räntan och i är inflation. Rr är realräntan. r = 0,005 och i = 0,015 i formeln. 

mekatronik 618
Postad: 13 maj 2022 21:04

Negativa räntor är ett väldigt intressant fenomen i samhällsekonomin, många tror att det är dåligt då banker tillför sig själv en kostnad.

Jag skulle snarare säga att negativa räntor är positiva från ett perspektiv då det skapar ett incitament från banker att låna ut pengar, motorn för ekonomisktillväxt. Fördelen med negativa räntor är att det även kan skapa konkurrens på marknaden eftersom de ger flera aktörer möjligheten till att låna ut på låga räntor. Det gör även att låntagarna betalar tillbaka mindre än det de lånade från början.

Negativa räntor har även sin fördel i att banker inte heller vill sitta på massa kontanter, detta gör att banker hellre disponerar vinsterna bland ägare eller alternativt pressar ner sina priser för att locka kunder och minska deras likviditet.

Physics4life 37
Postad: 13 maj 2022 21:25

Det är intressanta aspekter av det hela. Som du säger så är det ju förmånligt för låntagare men samtidigt så tas väl det ut av att köpkraften på pengarna minskar? 

mekatronik 618
Postad: 13 maj 2022 22:04 Redigerad: 13 maj 2022 22:05
Physics4life skrev:

Det är intressanta aspekter av det hela. Som du säger så är det ju förmånligt för låntagare men samtidigt så tas väl det ut av att köpkraften på pengarna minskar? 

Det är det som är så intressant med ekonomi, även om man har dessa teoretiska modeller behöver det heller inte vara sant. Det stämmer mycket väl att negativa räntor minskar köpkraften då pengar blir billigt, men då får du ställa dig själv frågan; vad är det som gör att köpkraften minskar?

Låt oss säga att 10 personer vill köpa samma bil, 9 utav dessa är villiga att betala 50 tusen medans en vill betala 100 tusen. Detta är ett väldigt enkelt exempel på hur köpkraft fungerar i praktik. <- I detta scenario speglas det hur negativa räntor kan påverka marknaden, där vissa aktörer får mer tillgång till pengar.

Men låt oss säga att ingen skulle vilja köpa bilen, säljaren listar den ute på marknaden för 50 tusen. Ingen köper, säljaren halverar priset till 25 tusen. Då kommer det in en kund som är villig att betala priset, om ingen annan vill betala priset måste säljaren acceptera budet. <- I detta scenario spelar det ingen roll vad räntorna står på, även om säljaren säljer bilen för ett förlust pris är det mer gynnsamt än att inte sälja den alls. Här minskar inflationen då säljare måste acceptera "lägre mängd pengar" och då minskar efterfrågan för pengar.

En intressant studie kring låga räntor är nog den svenska bostadsmarknaden, oavsett hur mycket priserna går upp tickar det sällan nedåt. Jag rekommenderar dig att göra forskning inom det ifall du verkligen vill lära dig ekonomi :) .

Svara Avbryt
Close