2 svar
24 visningar
alix2a Online 312
Postad: 14 sep 15:54

Nerver

Tydligen är nerver "buntar av axoner", men varför säger man axoner och inte nervceller? Är inte nerver buntar av nervceller? Och vad innebär skillnaden?

Ps. för att förtydliga vet jag vad axoner innebär, det är inte vad jag undrar över.

Axon är en del av nervcellen. 

mag1 5715
Postad: 14 sep 16:28

Det syftar nog på anatomiska nerver (nerve i bilden nedan), som i meningen av att det är nervbanor från t.ex. handen till hjärnan. Dessa anatomiska nerver kan friläggas (som vid t.ex. operation eller dissektion) och då ses som en gråaktig tråd, och denna tråd består av buntar/knippen av axoner, som tillsammans löper från (i exemplet) handen till hjärnan. Nervcellens cellkropp, finns då antingen i handen eller närmare hjärnan, beroende på i vilken riktning som nervcellen signal i (cellkroppen skapar och skickar signalen från avsändarplatsen, t.ex. hjärnan via axonen) till mottagarplatsen (t.ex. en muskel i tummen).

Om enstaka celler i nervsystemet åsyftas, kallas dessa helt enkelt nervceller, medans många nervceller tillsammans kan bilda nerver.

 

 

Ett exempel på en nerv, med flera knippen av nervfibrer, som i sin del består av massvis med axoner liggandes i knippen (de runda breda ringarna omgivna av lila).

Svara Avbryt
Close