11 svar
44 visningar
lindakarlsson 208
Postad: 4 okt 2020

Nervsystemet

Hej! I vår bok finns det en uppgift som ser ut så här: Beskriv så noga du kan med rätt begrepp hur en signalväg kan se ut i följande händelse: Du ser en penna ligga på bordet, du plockar upp den.

Jag har ännu inte lyckats komma på ett bra och fullständigt svar men jag tänker att det börjar med att sinnesreceptorer i ögonen skickar signaler via en sensorisk nerv till centrala nervsystemet. Där kopplas den om till en motorisk nerv som går tillbaks till ögonmusklerna. Då uppfattar vi att vi ser pennan. 

Är det en rätt början? Eller finns det en bättre beskrivning? Och hur ska jag gå vidare?

Tack på förhand!

mag1 643
Postad: 5 okt 2020

Ser bra ut än så länge, men nu har du sett pennan och CNS mottagit den informationen. 

 

Händelsen kan delas in i flera steg, som var och en består av kommunikation till och från CNS.

Som du skrev - ögats observation av pennan, registrering och behandling av denna data.

Planerandet av armens och handens rörelser för att plocka upp pennan (görs av motoriska nerver, finns i motorcortex en del av hjärnbarken)

Utförandet av rörelsen (görs av motorcortex) där sensoriska nerver skickar signaler tillbaka så att rörelsen kan justeras efter vad som krävs (handen rör sig, känner pennan, känner av att du håller pennan tillräckligt hårt, vikten av pennan när du lyfter den etcetra).

lindakarlsson 208
Postad: 5 okt 2020

Tack så mycket! Men vad händer mer exakt när handen plockar upp pennan?

lindakarlsson skrev:

Tack så mycket! Men vad händer mer exakt när handen plockar upp pennan?

Vad har du kommit fram till själv? Det står i Pluggaktens regler att du skall visa hur du har försökt och hur långt du har kommit. /moderator

lindakarlsson 208
Postad: 5 okt 2020

Jag har kommit fram till det jag skrev i det första inlägget. Det känns som att det borde hända likartade saker när handen ska plocka upp pennan, men jag vet inte exakt vad som händer.

I förstainlägget har du inte skrivit något alls om handen. Vilka signaler tror du behövs för att handen skall plocka upp pennan?

lindakarlsson 208
Postad: 5 okt 2020

Kanske motoriska signaler från hjärnan till muskelcellerna, som stimulerar att handen ska röra på sig?

mag1 643
Postad: 5 okt 2020

Ja.

Vad händer under rörelsen mot pennan? Skickas sinnesintryck tillbaka för att korrigera rörelsen?

lindakarlsson 208
Postad: 5 okt 2020

Är det kanske så att först skickas motoriska signaler till handens muskler att nu ska den röra sug mot pennan. Och därefter, när handen nuddar penna skickas impulser via sensoriska nerver till CNS som kopplar om impulsen till en motorisk signal som skickas ut till handen. Då uppfattar vi att vi greppar pennan? Stämmer det? Eller finns det någon bättre förklaring?

Tittar du på pennan när du tar upp den? Spelar det någon roll?

lindakarlsson 208
Postad: 5 okt 2020

Ja, jag tittar på penna när jag tar upp den. Då skickas samtidigt signaler till och från hjärnan att vi ser den? 

mag1 643
Postad: 5 okt 2020

Jo det är en del av rörelsen, sedan tittar du nog på pennan under tiden och kan då styra/korrigera så att handen kommer fram.

Greppandet av pennan är en del, men där sker återkoppling genom sinnescellerna (ögon, känsel, tryck) för att modulera greppandet.

Jämför med ett småbarn som inte har fått tränat koordinationen, och rör handen för långt/häftigt och knuffar till pennan istället för att bromsa upp och känna den, och efter det greppa. Det sker hela tiden återkoppling på rörelser från sinnena, som sedan används för att korrigera rörelserna så att de sker korrekt.

Testa själv, ställ dig vid ett bord titta på var pennan ligger på borde. Blunda ett par sekunder och försök plocka upp den med slutna ögon. Lyckades du plocka upp pennan mjukt och försiktigt första gången? Eller behövde du känna på bordet var den var?

Lyckades du kan du testa att blunda och vrida överkroppen åt sidan, och sedan plocka upp pennan med slutna ögon. 

Svara Avbryt
Close