1 svar
21 visningar
lindakarlsson 208
Postad: 7 okt 2020

Nervsystemets samverkan med hormonsystemet

Hej!

Jag undrar lite hur nervsystemet samarbetar med hormonsystemet? Jag tänker först och främst att nervsystemet är ett betydligt snabbare system medan hormonsystemet är det långsammare systemet. Sedan tänker jag också att det är nervsystemet som ger order till hormonsystemet att frisätta hormoner. Hormonerna påverkar i sin tur aktiviteten i organen. Men finns det något mer att säga om hur nervsystemet samarbetar med hormonsystemet?

Tack på förhand!

SeriousCephalopod 2108
Postad: 7 okt 2020

Försök hitta konkreta exempel och inte bara tänka abstrakt.

Det finns scenarier där nervsystemet aktiverar frisläppande av hormoner men att kunna ge några exempel visar både att man kan utveckla och kan även leda till nya frågor. (Kräver lite wikipedialäsning)

Tänk även på hur hormonsystem kan påverka nervsystemet. Det är ofta en feedbackloop men man kan ju börja med hormoner aktioner som inte är nervaktiverade.

En allergisk reaktion är exempelvis inledningsvis hormoniell men ger följdreaktioner i nervsystemet. Svällande hals kan trigga andnöd som  kan sedan kan trigga pulshöjning och reflexiv andning som är styrda av nervsystemet. Läs lite om kedjan i anafylaktisk chock.

Svara Avbryt
Close