2 svar
29 visningar
tindra03 är nöjd med hjälpen
tindra03 314
Postad: 25 mar 17:46

Neurotransmittorer och hormoner

Hej!

Vad är skillnaden på ett hormon och en neurotransmittor? Hormon som jag har förstått det verkar på , och utsöndras endast av speciella celler (endokrona körtlar), däribland testosteron, östrogen, oxytocin, ADH, insulin, glukagon osv. Neurotransmittorer verar som jag förstått det i synapsspalterna och för vidare nervcellens elektriska signal kemiskt till nästa cell (postsynaptisk cell). Här ingår bland annat GABA (afferenta nerver) och glutamat (efferenta nerver). Sen läste jag om serotonin som också var en signalsubstans (neurotransmittor) (Är detta förresten synonymt med varandra?). Samtidigt benämns serotonin inte allt för sällan som ett hormon som utsöndras från hypotalamus (eller hypofysen??). Benämns serotonin endast som ett hormon vardagligt och är en neurotransmittor, eller kan det vara både ock?

mag1 2033
Postad: 25 mar 21:05 Redigerad: 25 mar 21:19
tindra03 skrev:

Hej!

Vad är skillnaden på ett hormon och en neurotransmittor? Hormon som jag har förstått det verkar på , och utsöndras endast av speciella celler (endokrona körtlar), däribland testosteron, östrogen, oxytocin, ADH, insulin, glukagon osv.

Endokrina celler, som kan finnas i körtlar utsöndrar mycket riktigt hormoner, som påverkar andra celler i en annan del av kroppen.

Neurotransmittorer verar som jag förstått det i synapsspalterna och för vidare nervcellens elektriska signal kemiskt till nästa cell (postsynaptisk cell). Här ingår bland annat GABA (afferenta nerver) och glutamat (efferenta nerver).

Precis neurotransmittorer (kallas även signalsubstanser) frisätts till synapsklyftan för att skicka vidare signalen till nästa, postsynaptiska cell.

Samtidigt benämns serotonin inte allt för sällan som ett hormon som utsöndras från hypotalamus (eller hypofysen??).

Serotonin utsöndras på flera platser i kroppen i mag-tarmsystemet (enteriska nervsystemet), blodplättar och CNS. I CNS är det fram för allt i hjärnstammen som serotoninbildande och -frisättande cellernas cellkropp finns (Raphe nuclei i bilden). Dessa cellers axoner sträcker sig sedan till stora delar av hjärnan (röda linjerna).

Benämns serotonin endast som ett hormon vardagligt och är en neurotransmittor, eller kan det vara både ock?

Serotonin är en neurotransmittor. Det påverkar på flera vis frisättningen av bl.a. hormoner, men är en neurotransmittor.

 

Redigerade: lade denna länk till bildkällan.

tindra03 314
Postad: 25 mar 21:10

Tack så supermycket! Då hänger jag med :)

Svara Avbryt
Close