2 svar
357 visningar
Anonym438 24
Postad: 28 feb 2021 14:55

Neurotransmittorer

Jag förstår hur en neurotransmittor kan skicka vidare en signal. Men det jag inte förstår är vart dessa neurotransmittorer kommer ifrån? Det hade ju varit logiskt om neurotransmittorn var typ Kalium eller Natrium som redan finns i cellen, men det är det ju inte. Så vart kommer neurotransmittorn från? Och får inte axonet slut på de någon gång?

mag1 8926
Postad: 28 feb 2021 20:50

Vid kemisk överföring av en nervimpuls används neurotransmittorer, vilka är molekyler (t.ex. acetylkolin, GABA, glutamat). Som du skrev behöver den pre-synaptiska cellen neurotransmittorn i sin axon. Det finns enzymer i nervcellen som bildar den/de typer av neurotransmittorer den behöver och transporterar dessa till axonens ände (varje enskild typ av nervcell frisätter oftast endast en eller ett fåtal neurotransmittorer).

Det fiffiga i detta system är att den cell som frisätter neurotransmittorn också tar upp molekylen från synapsklyftan - och därmed säkerställer två saker: 1 att koncentrationen i synapsklyftan minskar (annars skulle mottagarcellen alltid vara mättad med signal, och aldrig sluta skicka vidare) och 2 att den inte behöver bilda massa molekyler hela tiden (återanvändning sparar massa energi).

Bilden nedan visar det schematiskt (och den norpade jag från Wikipedia).

Anticap 113
Postad: 28 feb 2021 20:51

Neurotransmittorer kan transporteras till axonet på lite olika sätt men kan utgörs primärt av två mekanismer:

1. syntes och transport från cellens organeller (cellkärna->ER->golgi ungefär) till synapsen. Detta utgör påfyllandet av neurotransmittorer om de börjar ta slut.

2. återanvändning av utskickade neurotransmittorer vid depolarisering. Oftast sker detta genom inaktivering av neuroransmittorn i synapsen efter att de använts, därefter transporteras de in i axonet och används på nytt. Ofta sker det dock samtidigt nedbrytning av neurotransmittorn så allt återanvänds inte varpå mekanism 1 är nödvändig. 

Svara Avbryt
Close