3 svar
88 visningar
Zeus är nöjd med hjälpen
Zeus 604
Postad: 28 aug 2021 21:38

Neutralisation

Hej!

Hur kommer det sig att man kan skriva samma syra-basreaktion på olika sätt? Logiskt sett, varför fungerar det alltid att ersätta syran med oxoniumjon och basen med hydroxidjon? Dessa joner är ju produkter i en protolys, men i en neutralisation så sker väl ingen protolys. Av någon anledning som jag inte förstår fungerar det ändå att skriva med oxoniumjon och hydroxidjon:

H3O+ + OH → 2 H2O

Vid neutralisation bildas vatten, och reaktionen ovan stämmer in på detta. Så den är rätt skriven, men jag förstår inte hur det kan fungera.

mag1 8932
Postad: 28 aug 2021 21:50

I vattenlösningar kommer syrans proton tas emot av en vattenmolekyl (som oftast finns i en mycket högre koncentration än syran), så att beskriva syran som en oxoniumjon stämmer bra. Motsvarande med basen, är denna en starkare bas än vatten kommer basen att ta upp en proton från vatten och lämna en hydroxidjon.

I vissa reaktioner vill man undvika vatten och använda andra lösningsmedel, och då kan baser agera direkt på t.ex. en reaktant utan att "gå via vatten".

Att det fungerar så pass väl att beskriva detta med oxoniumjoner och hydroxidjoner är att vattenkoncentrationen (vid så gott som alla reaktioner) är mycket mycket högre än andra ämnen inklusive syra/bas/reaktant, så eventuellt avgivande/upptagande av en proton sker till/från en vattenmolekyl.

Zeus 604
Postad: 28 aug 2021 23:33

Jag kom nyss att tänka på reaktionen mellan NH3 och HCl. Det är en neutralisation men inget vatten skapas. Så det är med andra ord inte sant att neutralisation alltid skapar vatten?

Smaragdalena Online 78384 – Lärare
Postad: 29 aug 2021 08:59

Om en neutralisation sker i vattenlösning så bildas det vatten vid deutalisationen, inte (nödvändigtvis) annars.

Svara Avbryt
Close