1 svar
42 visningar
Theadoor 10
Postad: 18 okt 2020

Newtons 3:e lag

Hästen tänker fel. Vilket tankefel gör han?

Min resonemang

I början trodde jag att det var pga hjulet på vagnen men enligt facit är detta fel. Men om inte vagnen hade hjul så borde ju väl hästen ha rätt eller? 

Newtons 3:e lag är konstigt och låter overklig. Hästen drar ju vagnen med en kraft men eftersom det finns en motriktat kraft så utövar ju lådan lika stor kraft på hästen. Det borde egentligen bara bero på friktionen eller? Alltså ju mer hästen drar så händer inget tills hästens dragningskraft övervinner friktionskraften men det är fel enligt Newtons 3:e lag. Kan någon förklara? Jag fattar inte vad de menar i facit?

Facit

Ebola Online 1778
Postad: 18 okt 2020 Redigerad: 18 okt 2020
Theadoor skrev:

I början trodde jag att det var pga hjulet på vagnen men enligt facit är detta fel. Men om inte vagnen hade hjul så borde ju väl hästen ha rätt eller? 

Oberoende om vagnen har hjul eller ej är det inte på grund av Newtons tredje lag som de inte skulle komma igång. Jämför med om de stod på ett glatt underlag som isen; det är friktionskraften som verkar på hästen som gör att de kommer någon vart. 

Newtons 3:e lag är konstigt och låter overklig. Hästen drar ju vagnen med en kraft men eftersom det finns en motriktat kraft så utövar ju lådan lika stor kraft på hästen.

Om du ritar hästen och vagnen som ett eget system ser du att det verkar friktionskrafter åt vänster på hjulen (så att de rullar medurs) och friktionskrafter åt höger på hästen så att den kan gå åt höger. Accelerationen blir därför åt höger.

Det är mellan hästen och vagnen som det verkar krafter som är lika stora och motriktade. Det man måste ha klart för sig är att det är vagnen som verkar med en kraft på hästen och hästen som verkar med en kraft på vagnen var för sig. Dessa krafter kan inte ta ut varandra på något vis som du och hästen verkar tro. 

Det borde egentligen bara bero på friktionen eller? Alltså ju mer hästen drar så händer inget tills hästens dragningskraft övervinner friktionskraften

Detta stämmer. Om vi förenklar problemet så att vagnen är en låda istället. Då måste friktionskrafterna som verkar på hästens hovar från marken vara större än friktionskraften som verkar på lådan.

 Jag fattar inte vad de menar i facit?

Det de menar i facit är att hästen missuppfattat Newtons tredje lag då denne tror att krafterna som beskrivs av lagen kan ta ut varandra som om man räknar ut en resultant:

FVagn-FHäst=0F_{Vagn}-F_{H{a\"}st}=0

Detta går inte eftersom dessa krafter verkar på två olika föremål. Du kan inte räkna ut resultanten av två interna krafter om de verkar på olika föremål.

Svara Avbryt
Close