2 svar
61 visningar
C4MEJOKER är nöjd med hjälpen
C4MEJOKER 224
Postad: 25 jun 21:42

Njurens olika lager

Hej! Jag har förstått att njurens omgivande lager delas in som följande ==> 

-Peritoneum eller fascia transversalis
-Extraperitonealt eller pararenalt fett
-Fascia renalis (anteriora delen = Gerota's fascia)
-Capsula adiposa (perirenalt fett)
-Capsula fibrosa

Det jag dock inte förstår är vad man menar med de 2 första indelningarna? Dvs "Peritoneum eller fascia transversalis" samt "Extraperitonealt eller pararentalt fett" beror det på åt vilket håll man "rör sig innåt"?

mag1 8333
Postad: 26 jun 13:39
C4MEJOKER skrev:

Hej! Jag har förstått att njurens omgivande lager delas in som följande ==> 

-Peritoneum eller fascia transversalis

Mer eller mindre precis beskrivning. Peritoneum (bukhinnan) sträcker sig runtom organen inuti, och avgränsar håligheten och dessa organ från resten av bukens innehåll, bl.a. njurarna. Peritoneum omsluts i sin tur av fascia, men det gör även perinephric space (minns inte vad denna kallas på svenska) i vilket njurarna finns, så tillägget transversalis anger vilken av de olika delar av fascia i bukhålan som avses.


-Extraperitonealt eller pararenalt fett

Lite samma sak här, detaljrikedomen skiljer sig åt. Extra (=utanför) peritoneum, kan vara i princip var som helst längs denna hinna.

Pararenal, anger att positionen för detta fett är just runt njurarna, i det utrymme som avgränsas av njurens olika fascialager.

 

Om du behöver mer detaljerade beskrivningar/illustrationer av hur de olika lagren delas in, finns det nog att söka fram på engelska, men kanske inte alla i en och samma beskrivning. Beskrivningar av ingrepp eller sjukdomar för t.ex. njuren, kan innehålla en hel del. Så om du testar att googla med det som tillägg får du lite smalare och mer detaljerade beskrivningar. t.ex.

"cancer renal fascia transversalis" borde ge nästan fallstudier, där vävnaden beskrivs i inledningen i stor detaljrikedom.

C4MEJOKER 224
Postad: 26 jun 15:33

Jag förstår! Tack för svaret! 

Svara Avbryt
Close