1 svar
8 visningar
Sputnik66 147
Postad: 3 dagar sedan

Nomenklatur av en halogenalkan

Namnge denna molekyl. Så vad jag har förstått så har den 4 ogrenade kolatomer + bara enkelbindningar. Då har den butan. Men sedan har vi också en klor på den andra kolatomen så namnet blir följande

2-klor-butan.

Men tydligen ska det vara 2-klor-3-metylbutan. Fattar inte varför en metyl sitter på tredje kolatomen. En metyl har ju summaformeln ch3 eller?

Molekylen du har ritat upp består av 5 kolatomer, en kloratom och lagom många väteatomer. Det är alltså en monoklorsubstitueran pentan. Den längsta kolkedjan är 4 kol lång, vi kan rita den antingen från det nordvästra hörnet till det nordöstra, eller från det sydvästra hörnet till det nordöstra. Sedan har vi två substituenter kvar, en kloratom och en metylgrupp. Dessa skall namnges i alfabetisk ordning, så klor kommer före metyl. Därför får kloret nummer 2 och metylgruppen nummer 3. Javisst, en metylgrupp är -CH3. Om klor skall han¨mna på kol nummer 2 är det kolatomen i nordost som blir nummer 1. Om det är kolet i nordväst som ingår i kedjan och sydväst som är etylgruppen eller om det är tvärtom spelar ingen roll för namngivningen.

Svara Avbryt
Close