8 svar
41 visningar
Sinx/cosx=tanx är nöjd med hjälpen
Sinx/cosx=tanx 10
Postad: 21 jan 2021

Nomenklatur - namngivning av kolväten

Hej!

Har fastnat på denna uppgiften och det gäller namngivning av följande molekyl:

Jag är med på den ena namngivningen: 5-fenyl-2-metylheptan men hänger inte med på den alternativa namngivningen som ska vara; (1-etyl-4-metylpentyl)benzen

Tacksam för hjälp!

I det andra namnet ser man bensen (med s, inte z) som "grundmolekyl" och att det sitter en komplicerad kolvätesvans på den. Är du med så långt?

Sinx/cosx=tanx 10
Postad: 21 jan 2021

Yes. Det är jag med på. I den första är det en substituent (?) och i den andra huvudgrupp. Men ok så man börjar numrera nr 1 från där bensenringen ansluter till kedjan. Då är jag med på siffrorna 1 och 4. Vid 1 sitter etyl men sitter det inte en metyl på nr 4. Hur kommer metyletyl in i det hela?

På kol nummer 4 sitter det två metylgrupper. Den ena (vilken som helst av dem) ingår i kedjan, den andra är en substituent.

Sinx/cosx=tanx 10
Postad: 21 jan 2021 Redigerad: 21 jan 2021

Sitter det inte 1 metylgrupp på 4an? Så totalt 5 kolatomer i den kedjan?

Varför blir det då inte (1-etyl-4-metyl)benzen?

Man väljer att låta t ex den nedre kolatomen ingå i kedjan. Kedjan blir 5 kol lång med en etylgrupp på kol nummer 1 och en metylgrupp på kol nummer 4. Man kan lika gärna låta den övre kolatomen ingå i kedjan istället. Kedjan blir även då 5 kol lång med en etylgrupp på kol nummer 1 och en metylgrupp på kol nummer 4.

Sinx/cosx=tanx 10
Postad: 21 jan 2021

Är pentyl med för att visa att det är 5 kolatomer? Och pentyl istället för pentan då det är en substituent och inte huvudgrupp? Har jag förstått rätt då?

Ja, "pentyl" är pentan  minus ett väte, precis som "metyl" är etan minus ett väte och "etyl" är etan minus ett väte.

Sinx/cosx=tanx 10
Postad: 22 jan 2021

Tack då är jag med.

Svara Avbryt
Close