1 svar
6 visningar
Emlial 56
Postad: 6 apr 16:05

Nomenklatur/tyda struktur del av kemi 1?

Hej! Jag sitter och gör gamla slutprov på Magnus Ehinger hemsida. Där är en av frågorna ''Skriv formeln för 5-klor-4-metyl-1-penten. Samtliga atomer skall vara med.'' 

Jag hittar inte någonstans i kemi 1 boken att man ska kunna tyda dessa namn till strukturer/ något med nomenklatur över huvudtaget. Boken tar bara upp det faktum att det finns olika strukturer som alkener, alkyner, etc. Ingenting med namngivning. Jag har läst både kemi 1 och kemi 2 tidigare men minns inte vilken av kurserna som tar upp detta. 

Min fråga är alltså: Är det en relevant fråga för kemi 1 idag eller har man bytt och lagt det till kemi 2? Provet jag gör är från 2002 så det kan säkert vara därför.

Pikkart 809
Postad: 6 apr 16:21

Börja med att rita ut ryggraden, dvs. penten med en dubbelbindning mellan kol 1 och 2, du vet att du har 1-penten vilket säger att du har en dubbelbindning mellan din första och andra kolatom. Sen så är det bara att rita ut klor på kol nr. 5 och en metylgrupp på kol nr. 4.

Det är en ganska straight-forward uppgift att namnge olika strukturer och jag är nog rätt säker på att det finns någonstans i din bok. Jag har sett liknande frågor i "kemi 1-forumet" här på pluggakuten.

Svara Avbryt
Close