3 svar
38 visningar
offan123 är nöjd med hjälpen
offan123 1369 – Avstängd
Postad: 14 nov 19:00

Normaliserad rasism

Hur kan man bäst förklara vad normaliserad rasism är?

Jag kommer skriva 'asiater', 'svarta', 'vita', 'latino'. Det finns andra begrepp för denna indelning i 'raser' men eftersom jag tycker att indelningen i sig är fel och vilka begrepp som är moderna ändras varje vecka så får du bortse från det.
Hur kul är det föresten för en 'svart' att bli kallad för afroamerikan fast hens släkt har bott i USA i generationer och dessutom är uppblandad 5 generationer bakåt med amerikanska indianer och 4 generationer bakåt med en tysk. Gah! All denna uppdelning i raser är ... normaliserad rasism!

Vi kan se på 3 exempel, båda från USA.
1. Det fanns en tid då 'svarta' bara fick sitta längst bak i bussar. Men de flesta amerikaner såg inte detta som rasism, det var 'bara så det var'. Man hade normaliserat rasismen. 
2. Idag har amerikaner med asiatiska anor svårare att komma in på universitet än t.ex 'vita'. Detta p.g.a att man kräver högre intagningsbetyg av 'asiater'. Man brukar förklara detta med att ... "asiater har ju IQ så då måste vi göra det svårare för dem". Hur rasistiskt är inte det mot en medelbegåvad asiat som inte kommer in på universitetet trots att hen har högre betyg än vissa 'vita'/'svarta'/'latino'?
3. Lika konstigt är det att man kräver högre intagningspoäng av 'vita' än av 'svarta'. Man skulle kunna låtsas att det beror på att 'svarta' har mindre resurser och därmed svårare att få bra betyg men det förklarar inte varför Tiger Woods barn skall ha det lättare att komma in på universitet än någon white-trash-trailer-park unge. Det vore en annan sak om det var resursprövat.

Nåja, alla är exempel på rasism som är 'accepterad' eller normaliserad. Hittar du några exempel från Sverige?

offan123 1369 – Avstängd
Postad: 14 nov 20:24

Nja, kommer inte riktigt på något. Det enda jag kommer att tänka på generellt sett är på det Trump har sagt om Coronaviruset och kallat det för ”China-virus”, som om alla kineser ska man passa sig för. Vet inte riktigt om det ingår för just normalisera rasism?

Trump kallade Coronaviruset för "China-virus" för att det kom från Kina. Inget rasistiskt i det uttalandet. Sen kan man kanske säga att det var onödigt att påpeka var det kom ifrån. (Trump kanske är rasist men detta var inte ett uttalande som visar på det)

Biden sa: "Poor kids are just as bright and just as talented as white kids"
Det, om något,  är normaliserad rasism.

Svara Avbryt
Close