2 svar
89 visningar
Linn07 5
Postad: 5 mar 09:03

Novell?!

Hej! Jag behöver hjälp.

Jag går i 7:an och siktar på A. Vi skriver noveller och jag har inte ens börjat då jag har så svårt med att komma på idéer och liknade.

Har nu sportlov och novellen ska skickas in om ungefär 2 dagar!! 
har bråttom och behöver tips och handlingar på hur den kan börja. 

Anticap 137
Postad: 5 mar 10:36

Oj ja låter stressigt men vi försöker vårt bästa tillsammans tycker jag!

Först måste vi ju komma på vad den ska handla om och vart den ska utspela sig! Har du någon genre som du gillar att läsa själv? Deckare, Science Ficiton, Fantasy, Romantik eller något? Kan vara lite lättare att hålla sig till något som du är mer bekant med. Sen kan vi fundera närmare på handlingen; finns det någon kul konflikt eller skildring du kan tänka dig? Obesvarad kärlek, rivalitet mellan två likasinnade, ett mytologiskt mysterium eller en helt vanlig tonårsrebellfas är ett litet urplock av exempel som kan vara något att sätta igång tankarna.

Efter du bestämt (och skrivit ner) det som du bestämt dig för att novellen ska handla om kan vi börja på själva skrivandet. Introduktion behöver både temasättande (vart befinner vi oss? Hur ser det ut? Vems perspektiv ser vi detta ur?), introduktion till huvudkaraktär/er och kanske någon starthändelse som sätter handlingen i rullning. Ni har säkert gått igenom en berättelses struktur med introduktion, startkonflikt, upptrappning, klimax och avslut (ofta refererat till som "berättelsevalen" https://skrivalasaleva.wordpress.com/2015/01/31/skrivtips-10-kurvor-att-tanka-pa/ ) och den kan vara bra att tänka på när du skriver. Vill du ha mer tips på hur en berättelse förhåller sig till händelser och teman är "hjälteresan" en bra mall att ha i åtanke också!  https://sv.wikipedia.org/wiki/Hj%C3%A4lteresan

Kan tänka mig att det känns mastigt men tror du klarar det! Vill du ha återkoppling på det du skrivit kan du bifoga texten i en kommentar i den här tråden så kan jag ge feedback om du önskar och jag hinner! 

COOLMOA 55
Postad: 6 mar 00:10

om du siktar på ett A, var då noga med att skriva i samma tidsform hela tiden, alltså "jag går i mörkret, mitt hår blåser med vinden" eller "jag gick i mörkret, mitt hår blåste med vinden" så att man inte någonstans använder exempelvis dåtid och därefter nutid för att sedan övergå till dåtid om det inte är tanken att man ska hoppa i tiden. jag sänkte mig från ett aA till ett c+ för detta fel i 7:an. 

Svara Avbryt
Close