1 svar
68 visningar
Noawoh 12
Postad: 11 feb 2019

Novell om SYN, idéer?

Hej, vi har fått i uppgift att skriva en novell om syn, och saknar idéer totalt. Ca. 1-2 a4. Jag testade skriva en (om någon frågar kan jag skriva en kommentar om vad den handlade om) och fick ganska dålig kritik jag även vill förbättra, t.ex: 

"saknar en ordentlig korrekturläsning. Språket fungerar inte helt. T.ex. har du hans/sin som inte alltid fungerar, satt sig istället för satte sig, ett par meningar för långa resp. för korta. Få personer och miljöer och börjar plötsligt"

Vad ska jag tänka på medan jag skriver för att få det så bra som möjligt? Har någon idéer om vad jag ska skriva? Har inte jättemycket plats i texten ju.

Tack på förhand! 

SeriousCephalopod 1809
Postad: 11 feb 2019

Kritiken från ditt förra arbete verkar främst handla om att du bör korrekturläsa dina texter efter att du skrivit dem. Dvs läsa igenom dem minst en andra gång efter att du skrivit klart och kritiskt fundera på om en annan människa verkligen skulle förstå det du vill säga.

Att skriva dina texter i god tid och läsa igenom dem en tid efter att du skrivit dem, exempelvis dagen efter, gör det generellt enklare att hitta fel än om man läser texten precis efter att man skrivit den då man i den situationen delvis läser från minnet snarare än från texten.

De typer av fel som nämns lär du även kunna fånga om du helt enkelt använder ett program för stavning- och grammatikkontroll ("spell and grammar checking"). 

Att göra en intressant och engagerande text är förstås också viktigt men du bör nog fokusera just på grammatik just den här gången utifall det var på det området du fick kritik senast så viktigaste är att helt enkelt komma igång med något som du kan korrekturläsa utan att oroa dig alltför mycket över berättelsen i sig. 

Idéer att skriva om kan vara att helt enkelt skriva i ett jag-perspektiv med fokus just på vad en person ser med sina ögon, väldigt beskrivande och detaljerat eller att skriva om en person som ser saker som andra inte ser; säg monster eller spöken á la 6:e Sinnet/Constantine; eller om upplevelsen av att inte se i någon situation säg för att man är i ett bäcksvart rum. 

Svara Avbryt
Close