1 svar
110 visningar
StephCurry30 är nöjd med hjälpen
StephCurry30 382
Postad: 5 apr 19:29 Redigerad: 30 maj 14:21

Np 9an

Berätta om det kemiska innehållet i mat och dryck och påverkan av vår hälsa. Det min fråga är hur jag ska svara på denna fråga. Skulle uppskatta hjälp.

Zockimon 376
Postad: 25 maj 09:04

Bara korta inspirationstankar...

Positiva effekter:

Fett, kolhydrater och protein används som energikälla i kroppen. 
Protein behövs för upprätthållning och uppbyggnad av det mesta kroppsvävnad som exempelvis muskler, hud och inre organen.  
Vi behöver även en del omättade fettsyror som kroppen inte kan syntetiserar själv. De är viktiga för en bra funktion av hjärnan och huden (också "inre huden" exempelvis omkring blodkärl)
Kolhydrater

Fiber matar vår biom, bakterierna i tarmsystemet. De är mycket viktiga och vi får en del av deras arbete speciellt i form av korta fettsyror som tas upp i tjocktarmen. 

Olika sorter salt som vi behöver att ha rätt och stabil saltkoncentration i och omkring cellerna. Calcium och phosphat används för att bygga ben och tänder. Fluorid gär tänder mer skydd mot syra.

Vitaminer 

Negativa effekter:

Ett stort antal substanser kan skada kroppen och gör oss sjuk när vi få i dem i oss i för stora mängder som tungmetaller, växtbaserade gifter, 

Droger gör oss beroende och därmed ofta direkt men också indirekt skada kroppen.

Rökning kan nämnas med en hel rad negativer effekter från syrebrist och KOL till cancer. 

"Vanligt socker" sackaros ingår i denna gruppen och är inte bara dåligt för tänder men också förknippat med diabetes och fetma med en stor mängd följdproblem som betydligt förkorta livslängden.  


Svara Avbryt
Close