3 svar
130 visningar
Katnisshope 434
Postad: 15 jan 21:42

Np sv

Hej! Svenska np närmar sig, och jag undrar hur jag kan plugga till de olika delar. Vilka hemsidor jag kan hitta gamla np, o hur jag ska förbereda mig inför det. 

3,14ngvinen_(rebus..) 1101
Postad: 15 jan 21:56

Gamla NP hittar du endast på skolverkets hemsida!

Länk finns här: https://www.natprov.nordiska.uu.se/ak9//exempel/

Svårt att ge konkreta tips, är det något specifikt du undrar över? Är nästan lättare att hjälpa ifall du har något speciellt du vill ha hjälp med.. :)

3,14ngvinen_(rebus..) 1101
Postad: 15 jan 22:07 Redigerad: 15 jan 22:10

Sålänge kommer lite generella råd bara å hur jag tänkte/önskat att jag tänkt innan mina NP

1. (och kanske viktigast) ta det lugnt!! Det kommer ordna sig och jag lovar att man faktiskt klarar proven, de är inte orimligt svåra och så länge man har sovit ordentligt, ätit frukost och kommer ihåg att andas löser sig det mesta.

2. Inför läs: överlag så försök läs "klassiska texter" texter som "alla borde läsa" och som det säkert finns läsförståelsefrågor till på google! Ex "ett halvt ark papper" eller andra noveller. Läs dikter!!! Träna på att förstå/klura ut budskap, träna på att se saker från olika vinklar och inte stressa upp dig om du inte förstår direkt. Det är på dikter som många bruka fastna på np - se till att inte bli en av dom. Ofta är texternas budskap lättare än vad man tror. Träna på uteslutningsmetoden, att tänka logiskt och att lita på din magkänsla. Ett bra tips är att faktiskt läsa på lite allmänbildning/kolla på nyheterna.. tex kommer det säkert något om AI, försök förutspå vad du tror kommer tas upp på NP och leta upp lite små förkunskaper om de ämnena. Då kommer det vara mycket lättare att sedan använda förståndet och uteslutningsmetoden när du svarar på frågorna! Plus att du förstår texterna bättre om du har lite småkoll på aktuella saker.

Du hör - inte så konkreta tips.. svårt det där. Men lita på dig själv!

3. Inför skriv: Träna på olika typer av texter, ex debattartikel/novell/krönika. KRÖNIKA!!! Om du får chansen så välj att skriva en krönika på NP, det är inte så stränga krav på innehåll och man kan formulera sig lite hur man själv vill, bara fantasin sätter gränser. På en krönika är det verkligen lätt att lyckas få bra betyg.. Minns inte om man får ha stavningskontroll så träna bara på att skriva i ett dokument utan rättstav för att se vilka ord du slarvar med. Öva på att läsa igenom en text du skrivit och förbättra den. Öva på att planera din tid och att skriva text under tidsbrist och under maxgräns på ord-ett jätteviktigt tips. Ta ca 10 min i början av skrivtiden och planera vad varje stycke ska handla om och gör en tidsplan för hur länge du får skriva på varje del (obs du ska hinna kolla igenom också!)

 

Annars - kolla kunskapskrav, vad bedöms? Plöj igenom google efter tips och tricks (som kanske inte jag lyckats ta upp här och nu)

 

Hoppas detta var till lite hjälp i alla fall, har säkert fler tips som jag ej kommer på just nu så fråga på om det är något mer du undrar!  Och stort lycka till på NP (men kom ihåg det är ett rätt bra tag kvar, så se till att vila och samla krafter i god tid också :)

Katnisshope 434
Postad: 16 jan 00:24

Tack så mycket!! Det hjälpte mycket!!

Svara Avbryt
Close