3 svar
19 visningar
anonyyyym är nöjd med hjälpen
anonyyyym 15
Postad: 15 nov 18:34

Nyckelarter i Östersjön

Hej!!

Är växtplankton en nyckelart i Östersjön? Jag tänker att växtplankton är en viktig föda för många organismer i Östersjön och påverkar i sin tur många andra djur och att det därför skulle vara en nyckelart. Om inte, vilka nyckelarter finns det i Östersjön?

mag1 6362
Postad: 15 nov 19:23

Det finns flera olika arter av växtplankton, som i sin tur tillsammans utgör föda för många arter av djurplankton. Och eftersom det finns flera arter växtplankton, som fyller samma/liknande roll i ekosystemet, kan en av dessa arter försvinna och konsekvensen för ekosystemet blir begränsad, då de andra arterna kan kompensera.

Jämför vi detta med en situation där en nyckelart försvinner, där det inte andra arter som kan överta nyckelartens roll. Därför sker det inte en kompensation för förlusten av nyckelarten, och konsekvensen av nyckelartens försvinnande för ekosystemet blir väldigt stor.

 

Har du testat att söka på t.ex. "nyckelarter östersjön"? Nät jag sökte hittade jag direkt ett par sidor som beskriver detta.

Om du fastnar eller får fler frågor är det bara att fråga igen.

anonyyyym 15
Postad: 15 nov 19:46

Jaha, tänkte inte på att det finns fler arter av växtplankton som kan ersätta varandra... Såg nu att till exempel blåstången är en nyckelart i Östersjön. 

Tack så mycket för hjälpen!!!

mag1 6362
Postad: 16 nov 11:58

Ja precis blåstången räknas som nyckelart i Östersjön. För all del!

Svara Avbryt
Close