1 svar
53 visningar
Tereezu 2
Postad: 23 jun 20:24

Nyhetsartikel Thorleifs Jarlaskald

Jag fick som uppgift att skriva en nyhetsartikel om Torlejf Jarlaskald och skrev vad jag trodde var rätt. Sedan fick jag tillbaka att det skulle vara ett referat i texten vilket seriöst inte stod någonstans i instruktionerna. 

Här är nedan är min text och uppgiften. 

Jag behöver verkligen hjälp med hur jag ska få in ett referat här samt hur jag ska skriva det korrekt. Får ingen hjälp av min lärare och får F på allt trotts att jag gör som jag ska enligt instruktionerna som finns i guiderna.

 

Tack på förhand! 


Fråga:
Nyhetsrapportering
Tidskriften Bakom nyheterna skickar ut sina reportrar för att få en fördjupning i aktuella nyheter. Det har på senare tid skrivits om en Torleif som fått tillnamnet jarlskald. Du ska ta reda på varför han fick namnet. Här har du frihet att ta ut svängarna och skriva kreativt och kan till exempel återge en påhittad intervju med Torleif eller någon i hans omgivning. Du ska dock visa att du har läst och förstått texten samt skriva en artikel med dess kännetecken.

Använd dig av källan (Antologin) och förbered en artikel som berättar händelserna bakom Torleifs tillnamn. Du kan se tips om hur du skriver en artikel i kapitel 28 i Människans Texter - Språket och se information i Studieguide 2 under rubriken "Text i tidningar". 

Tidskriften vill ha en artikel som är c:a 500 ord lång. Skriv din artikel och klistra sedan in den i svarsrutan här nedanför. Bifoga den gärna som wordfil, men klistra ändå in texten i svarsrutan också. 

Kunskapskrav

 

Svar från studerande:
Hur fick protagonisten Torleif tilltalsnamnet Jarlaskald?Det började redan när Torleifs uppfostran var upp till hans morbror.

Torleif föddes på norra Island i Svarvardalen, Bräcka. Han föddes in i en familj där hans far Åsgeir rödfell var mycket mäktig och hans mor Torhild var både klok och omtänksam. Torleif hade tre äldre syskon som hette Olav, Helge och Yngvild.

Torleifs trollkunniga morbror Midfjords-skägge uppfostrade honom med kärlek i Midfjorden. Det sades att Skägge lärde ut svartkonst och skaldskap till Torleif.

När det gått 18 vintrar hemma hos Skägget flyttade Torleif tillbaka till sin far i Bräcka. Där träffar han Klauve böggver och tillsammans med Olav, hans bror mördade han Klauve böggver. Efter det blev Torleif dömd utanför lagens skydd och blev tvungen att fly.

Ett år efter sin vistelse hos Sven uttalade Torleif sitt kväde som konungen prisa högt. Torleif fick ett svärd och en ring av konungen som ersättning.

Ett tag senare som konungens diktare och efter vintern hade Torleif diktat om Håkon jarl där han bad honom om lov att få  kunna resa till Norge för möjligheten att kunna läsa de för jarlen. Torleif beviljades resan men endast om han lovade att återvända hem till konungen igen.

Torleif var förklädd till en tiggare med getskägg på hakan och gick in i rummet som jarlen befann sig i. Där förde han oväsen för att jarlen skulle uppmärksamma honom vilket han också fick.

Som tiggare fick Torleif möjligheten att äta av jarlen. Tiggaren bad jarlen om att få läsa upp ett kväve som han diktat om jarlen som tack för maten. Enligt jarlen började diktatet perfekt men verserna blev mera och mera otydliga. Jarlen fick en förskräcklig klåda genom hela kroppen men speciellt i bakdelen.

Då skrek jarlen ‘’Kan du inte kväva bättre?’’

Då åkte Torleif ut med ett skepp till havs som stod honom till Norge som köpman och i veva med det hamnar Torleif i en hetsig diskussion om att Hakon jarl ville köpa hans varor alldeles för billigt.

Torleif förklarade då att han hade få varor som andra köpare kunde erbjuda något bättre för.

Männen gick då åt olika håll men trots det blev jarlen väldigt upprörd. Under tiden som Torleif var i köpstaden för att förhandla blev hans besättning fastbundna och jarlen brände ner hans skepp till grunden och stal alla de varor han hade.

På kvällen återvände Torleif till sitt område för att kolla till sitt folk. Där upptäcker han den hemska som drabbat hela hans besättning. Då insåg han snabbt att det måste vara kopplat till Håkon jarl som orsakat dådet. När sanningen kom fram dikta Torleif en visa som grundade hans hämnd mot jarlen.

Det sägs att Torleif fick en plats på ett skepp som skulle till Danmark där han senare tog kontakt med Sven som var konung.

Då började Torleif med mörkrets visor och  när visorna var klara föll ett mörker över hallen. Jarlen föll handfallen medan Torleif försvann.

När jarlen vaknade både delar av hans hår och skägg förruttnade och växte aldrig ut. Då förstod han att Torleif var tiggaren och att han nu fått sin hämnd.

Torleif återvände till Sven och berättade vad han lyckats med vilket roade kungen. Därför fick Torleif titeln jarlaskald som senare blev hans tilltalsnamn.

SeriousCephalopod Online 2482
Postad: 24 jun 10:18 Redigerad: 24 jun 10:18

Uppgiften var att du med hjälp av fakta i källan skriva en artikel för en (påhittad) tidning. 

Oavsett hur den feedback du fått var formulerad så är grundproblemet att texten du skrivit inte stilistiskt är en artikel. Jag tolkar inte uppgiften som att du måste skriva ett referat men det du skriver måste vara någon typ av artikel lämplig för en tidning.

Uppgiften är öppen. Du kan skriva vilken typ av text som helst så länge den (med lite fantasi) skulle kunna tänkas återfinnas i en tidning.

Möjliga infallsvinklar:

En nyhetsartikel - återberättelse av någon del av förloppet med påhittade uttalanden som "En äldreman från stortinget beklagar sig över att Torlejf inte infunnit sig vid rådet utan valt att fly länet" och "offret var Klauve böggver vars kropp återfanns..."

En kolumn - man låtsas uttrycka någon åsikt om personen liv och vad det säger om samtiden.

Reportage - man har besökt någon av orterna som beskrivs i texten och beskriver orten men tar händelsen som bakgrund till varför man är där.

osv.

Poängen var att texten skulle ha kreativa inslag och passa i en tidning. När din text uppfyller de två kriterierna tror jag att du får godkänt på inlämningen.

Svara Avbryt
Close