4 svar
29 visningar
tilde1 28
Postad: 6 okt 2020

Olämpligt med karteller i en marknadsekonomi

Varför är det olämpligt med karteller i en marknadsekonomi?

Hur har du tänkt själv? Det står i Pluggakutens regler att du skall visa hur du har försökt och hur långt du har kommit./moderator

tilde1 28
Postad: 7 okt 2020

Ja jag har tänkt själv men har inte kommit fram till något så därför har jag skrivit och frågat här:)

Om du inte har kommit på npågon anledning som gör det olämpligt med karteller i en marknadsekonomi, så är väl svaret att det inte är olämpligt. ;-)

Teraeagle Online 11801 – Moderator
Postad: 7 okt 2020 Redigerad: 7 okt 2020

Tanken med en marknadsekonomi är ju att priset ska styras av utbud och efterfrågan och att det finns många producenter med fri företagsamhet som ger valfrihet åt konsumenten. Kartellbildning bryter mot mer eller mindre alla dessa principer. 

Låt säga att Smaragdalena och jag producerar 80-90 procent av all olja i världen och kommer överens om hur mycket olja vi ska producera. Om vi slutar producera skjuter priset i höjden (bra, för då tjänar vi båda mer pengar) och om vi producerar för mycket kommer priset att bli väldigt lågt. I ett sådant scenario spelar det ingen roll att du äger 10 procent av resterande olja eftersom vi ändå kommer att kunna styra priset med vår produktion.

Om din produktion dessutom kostar mer än vår produktion är det riktigt illa för dig. Då kan jag och Smaragdalena pumpa ut enorma mängder olja för att trycka ner priset tills du går i konkurs eller får lägga ner din verksamhet. Det blir dåligt för konsumenterna som återigen blir tvingade att köpa olja av oss istället. Deras valfrihet försvinner.

Just detta exempel finns faktiskt i verkligheten just nu, åtminstone enligt en del experter. OPEC-kartellen (som främst består av länder i Afrika och Mellanöstern) styr oljepriset och just nu är oljan väldigt billig, vilket gör det svårt för de som utvinner skifferolja i USA att överleva eftersom deras produktion är mycket dyrare än OPEC-ländernas produktion.

Om du vill läsa mer:

https://www.svd.se/trump-vill-se-slut-pa-oljekriget-saudierna-pumpar-pa 

Svara Avbryt
Close