1 svar
127 visningar
Qetsiyah 6508 – Livehjälpare
Postad: 5 feb 2021 15:13 Redigerad: 5 feb 2021 15:14

Om matematikundervisning på fysikprogram

Hej, jag har tänkt på detta länge. En stor del av fysiken (i alla fall som jag lärt mig hittills) verkar vara gamla koncept från gymnasiet med ny, uppgraderad matematik (diff och integralkalkyl) och kanske i fler dimensioner. Så vore det möjligt att drämma på med flervariabelkalkyl (envariabel och linjär innan) direkt från början innan man läser någon fysikkurs?

Förutom att det skulle ge ett konstigt intryck på nya studenter, varför är det inte ett bra sätt att lägga upp? Fysiken beror ju på matten, men inte tvärtom så att säga.

JohanB 168 – Lärare
Postad: 7 feb 2021 15:40

Det går att göra. Exempelvis Spivaks Physics for Mathematicians är en bok som anses rätt bra som utgår från att man faktiskt kan en del matematik innan.

Sedan finns det kanske flera orsaker till varför man inte gör det i t.ex. ett vanligt civilingenjörsprogram. Ofta så vill studenter börja med sina huvudkurser (dvs fysik) tidigt och att lägga matematiken lite mer utbrett kan både minska avhopp och underlätta studierna för de som har det svårt för matematik. När man introducerar fysiken så kanske man även vill ha det så lätt som möjligt för att minska distraktionen (även om man formellt kan t.ex. flervariabel så är det ju inte självklart att man kan hänga med på en massa rotation och divergensargument utan att behöva lägga ner tid på det).  Sedan så kan ju kunskap om fysik också ge intuition för en del av matematiken.

Svara Avbryt
Close