4 svar
85 visningar
Matjos 3
Postad: 13 jun 2023 13:21

Omkrets av en del i kvadrat

Fem kamrater lägger ut handdukar på stranden så att det blir en stor kvadrat. Anders och Bertil har två lika stora kvadratiska handdukar med vardera arean 81 kvadratdecimeter. Cedric, Dimitrios och Erkki har rektangulära handdukar som alla tre är lika stora. Hur stor är omkretsen på Erkkis handduk? 

 

Om jag räknar roten ur 81 får jag 9. Betyder det att de kvadratiska handdukarna är 9decimeter per sida? Hur räknar jag isåfall vidare och får ut Erkkis handdukar omkrets? 

haraldfreij 1315
Postad: 13 jun 2023 13:33

Har du ritat en figur, så att du förstår hur handdukarna ligger? Annars är det ett bra första steg.

haraldfreij 1315
Postad: 13 jun 2023 13:38

Teoretiskt sett finns det två möjliga svar (minst, jag tror att dee är de enda, men jag har inget klart bevis). Men ett av dem är en betydligt rimligare badhandduksstorlek än det andra.

Matjos 3
Postad: 13 jun 2023 17:19

Tack för svar! 

 

Handdukarna ligger som en kvadrat, där de två kvadratiska handdukarna är överst, jämte varandra. Under dem ligger de tre rektangulära handdukarna, med långsidorna i linje med de kvadratiska handdukarna på det som utgör "sidan" av den stora kvadraten. De rektangulära handdukarnas kortsidor utgör botten av den stora kvadraten.

 

All information jag får är att de kvadratiska handdukarna har en area på 81. 

Hur går jag från den informationen vidare för att räkna ut vad en rektangulär handduks omkrets blir? Jag har svårt att ens förstå grunden i hur jag börjar beräkna det, det var tio år sen jag läste matematik på gymnasiet så det har tyvärr helt fallit bort för mig hur man gör. 

Ture 10047 – Livehjälpare
Postad: 13 jun 2023 17:32

rita en bild med dina handdukar, så som de är placerade.

Sätt ut de mått du vet, (du räknade ut att en kvadrat har sidan 9 dm)

Lägg upp bilden här så kan vi fortsätta därifrån.

Svara Avbryt
Close