1 svar
30 visningar
katt04 är nöjd med hjälpen
katt04 12
Postad: 19 jan 16:32

Omständigheter kring införandet av vasallsystemet

Hej! Jag har en historiafråga som jag har fått i uppgift att svara på, vilket jag gjort men är väldigt osäker på om mitt svar stämmer egentligen. Detta är frågan: Beskriv omständigheterna kring inrättandet av vasallsystemet under feodalsamhället. Och jag har skrivit såhär just nu:

Detta system innebar att kungen inte hade någon egen armé. Kungens armé bestod av dom riddare och soldater som vasallerna kunde skrapa ihop om det blev krig, detta innebar också då att det blev ett maktspel mellan kungen och vasallerna, kungen behövde hålla sig på god fot med alla vasallerna, eller iallafall tillräckligt många, för ifall det var en svag kung så kunde vasallerna ta över och styra landet.

 

Men jag är osäker på om det egentligen besvarar just denna fråga?? Mitt svar är ju en omständighet med vasallsystemet, och kanske inte inrättandet. Kan man svara såhär? Jättetacksam för svar! :)

Teraeagle 13585 – Moderator
Postad: 22 jan 21:19 Redigerad: 22 jan 21:20

Japp, det var ungefär så det fungerade. Tanken var att adeln skulle bli befriad från att betala skatt i utbyte mot att de kunde bidra med soldater till kungens armé vid händelse av krig. De fungerade även som lokala skatteindrivare. Det fanns ju kungar som regerade över stora områden och det tog lång tid att resa, så man behövde lojalt folk ute i landet som kunde hjälpa till med den typen av uppgifter.

Sen är ju nackdelen precis som du skriver att adelsmännen lätt växte sig lite för starka och då blev ett hot mot kungen istället. I många länder var adelsmännen så mäktiga att de i princip var småkungar.

Svara Avbryt
Close