1 svar
33 visningar
Quacker är nöjd med hjälpen
Quacker 566
Postad: 24 mar 2020

Oorganisk kemi

Corona viruset kastade om mina planer för kurser jag TILL SLUT kommit fram till (boendeplaner som gick upp i rök, kurser som blev inställda, alternativa kurser där allt labbande ställts in och blivit till demolabbar <=> känns inte kul att ta de kurserna nu...).

Så en ny fråga om oorganisk kemi:

Egentligen är det biokemi och biologi och humanfysiologi och biomaterial jag kollat kurser kring. Men samtidigt är jag intresserad av hur kroppen och växter tar upp metaller.
Jag hade pratat med ett par lärare och fått en uppfattning, men så träffar jag på en annan lärare och får liksom ny info som gör mig fundersam. Så gärna om någon har input.

 

Ni som läst oorganisk kemi på universitetsnivå, som är snäppet högre än introkurserna/basblocket i kemi man brukar läsa på ca 30 hp (allmän, oorganisk, organisk, biokemi). Kan kursen vara relevant för upptag av metaller? Spontant tänker jag att om man har komplexteori i en kurs borde det väl också betyda att man lär sig om hur man påverkar dem. Tex om hur man chelaterar viss jon, vad som kan ersätta den i ett komplex, osv. Vilket, väl, borde vara relevant om man ska få joner att stanna i jorden istället för att gå upp i en växt - eller kanske om man kan äta något samtidigt som något kadmiumrikt för att inte kadmiumet ska tas upp av person?

Eller tänker jag helt fel?

Det är i allra högsta grad relevant! Just kelatkomplex och komplex rent generellt har du stor nytta av inom biokemin, inte minst för att få en djupare förståelse för hur proteiner (inte minst enzymer) fungerar. 

Svara Avbryt
Close