ÖP 2 (1)
- Apelsin får sin typiska smak (doft) från ett ämne som heter oktyletanoat. Vilka ämnen ska man utgå ifrån för att framställa apelsindoft? Skriv reaktionsformel med strukturformel, och namnge alla ingående ämnen. Glöm inte att sätta ut alla atomer och bindningar, även väteatomer.
hur borde jag resonera här
Frågan bygger på ämnet oktyletanoat. Så börja med att studera det, hur ser strukturen ut? Vilket slags ämne är det? Hur kan jag bilda sådana ämnen, och sedan hur kan jag bilda just detta ämne.
mag1 skrev:Frågan bygger på ämnet oktyletanoat. Så börja med att studera det, hur ser strukturen ut? Vilket slags ämne är det? Hur kan jag bilda sådana ämnen, och sedan hur kan jag bilda just detta ämne.
tänker jag rätt om jag tar oktanol + etansyra och därifrån, spjälkar vatten från oktanol OH grupp tillsammans med H från Etansyrans OH-grupp. Som sedan blir "negativt laddad" och då attraheras till den tomma postionen av alkoholen. Eller är det något jag missar?
Hannibal skrev:mag1 skrev:Frågan bygger på ämnet oktyletanoat. Så börja med att studera det, hur ser strukturen ut? Vilket slags ämne är det? Hur kan jag bilda sådana ämnen, och sedan hur kan jag bilda just detta ämne.
tänker jag rätt om jag tar oktanol + etansyra och därifrån, spjälkar vatten från oktanol OH grupp tillsammans med H från Etansyrans OH-grupp. Som sedan blir "negativt laddad" och då attraheras till den tomma postionen av alkoholen. Eller är det något jag missar?
Nästan. Det är syran som släpper OH-gruppen, medan alkoholen släpper ett H, så estern + H2O bildas.