1 svar
38 visningar
Splash.e 585
Postad: 18 nov 14:26 Redigerad: 18 nov 14:40

Öppen pipa eller stängd pipa?

Hur avgör man om det är en öppen pipa eller stängd pipa.

 

En uppgift där jag stötte på ett problem var denna: En xylofon är tillverkad av polerade borrkärnor av granit. Hur lång ska en borrkärna vara för att ha grundtonen 6200 Hz? Ljudhastigheten i granit är 5950 m/s.

 

Jag tänkte att ljudet inte kan komma ut från xylofonen och därför borde den vara en stängd pipa. Jag löste den som sådan och svaret blev detsamma. Men i facit stod det att det var en öppen pipa. hur vet man om det är öppen eller stängd pipa? '

 

Även i denna:

Är vattnet då stängd och luften öppen. Så detta är en halvöppen pipa? För i facit står det dock att stående vågor bildas vid en multipel av våglängd/2 och det visar på antingen en öppen eller stängd pipa väl?  En halvöppen funkar ju inte i det fallet

Pieter Kuiper Online 5924
Postad: 18 nov 18:13 Redigerad: 18 nov 18:18

Ta en uppgift per tråd.

Jag tar här endast "xylofonen" av granit. Det är ingen bra uppgift. Vad är källan?

För det första är en xylofon gjord av trästavar (ξύλον betyder trä).

Sedan är ljudhastigheten i granit fullständigt irrelevant för vilken ton man får när man slår på en stav på det sättet som man spelar en xylofon: med hammare på mitten. Sådant exciterar böjmoder, inga longitudinella vågor.

Om man vill excitera longitudinella vågor i en stav, ska man slå på en ände. Eller man kan stryka i längdriktningen, det är en vanlig demonstration med metallstavar.

Här en video som visar båda böjmod och den longitudinella stående vågen:
https://www.youtube.com/watch?v=sIw0Fh-fXIM  

Den longitudinella grundtonen är en halv våglängd av ljud i en sådan stav.
Svara Avbryt
Close