1 svar
74 visningar
Dani163 1009
Postad: 24 jan 2023 22:24

Optimering av LÄS-förberedelser inför högskoleprovet

Vårens högskoleprov är fastställt till den 25 mars 2023 och för att säkerställa en så optimal förberedelse som möjligt inför detta, undrar jag hur många delprov av LÄS som är rimligt att genomföra under de kommande 8 veckorna. Min tanke är att om man genomför två delprov varje vecka, så borde man hinna med ungefär 16 LÄS.

En annan fundering jag har över är hur man tränar på att hålla sig till tidsgränsen på 10 minuter per text? Provsimulation kan vara ett alternativ? Jag känner att det skulle hjälpa mig att träna på både externa och interna kännetecken som påverkar tidsbedömningen, såsom att känna av när 6 eller 7 minuter har gått. Jag vet att detta är individuellt och att vissa hinner läsa båda första kolumnerna på mindre än 5 minuter, men jag tror det kan hjälpa. Att hålla koll på läshastighet, exempelvis genom att räkna antalet ord per minut eller genom att ta reda på hur lång tid det tar att läsa en viss text och sedan ta genomsnittet kan vara ett bra verktyg.

Det väsentliga känner jag är att man har den avgränsade tiden som krävs för varje text för att kunna ta fasta på detaljer i texten. Jag tänkte täcka så många gamla LÄS som möjligt i förhoppningen att jag blir mer bekant med de flesta ämnesområden som i tid och otid förekommer.

Jag skulle uppskatta om ni kunde dela med er av era erfarenheter och åsikter kring detta. Hur tror ni man kan få bästa förberedelse inför provet? Vad har fungerat för er tidigare och vad kan man göra för att förbättra förberedelserna?

cforsberg 214
Postad: 27 jan 2023 22:30

Skulle själv behöva tips på hur man får upp poängen på läs - ligger på 1.4-1.5.

Gällande din fråga om tid, ha ett armbandsur - det är väl tillåtet, så ser du hur lång tid du lägger på respektive text. Brukar väl oftast finnas klockor i salen, men ta inte det för givet.

Vad är din strategi i hur du läser texten? Jag har en strategi som jag inte vet om den är bra eller inte, men brukar skumma frågorna - markera respektive fråga med en överstrykningspenna (har flera olika färger), sen när jag läser styckena brukar jag markera i marginalen vart jag tror svaret till respektive fråga hör hemma - efter jag snabbläst hela texten återgår jag då till dessa markerade stycken och försöker besvara frågorna. Som sagt jag får 1.4-1.5 på detta sätt, men det finns säkert bättre.

Svara Avbryt
Close