0 svar
26 visningar
Assafus är nöjd med hjälpen
Assafus 1
Postad: 13 maj 23:08

Optioner, värde och avkastning

Hej. Läser en introducerande kurs till finansiell ekonomi. Vi har, till ett projekt, under några veckor samlat in kursinformation för Ericssons köp- och säljoptioner. Nu ska vi bland annat redovisa värdeutvecklingen (%) för köp- och säljoptionen under perioden. Vi ska jämföra dessa med värdeutvecklingen (%) på Ericssonaktien. Dessutom ska vi avgöra vad som hade gett högst avkastning av köpt köpoption, köpt säljoption eller endast köpt Ericssonaktie. 

Jag känner mig lite osäker kring terminologin, värde och avkastning. Värdeutvecklingen för optionerna avser premien och inte värdeutvecklingen för mig om jag innehar någon av dessa optioner? 

Och sen till avkastningen. Avkastningen för en köpt köpoption tex, är det vad jag hade ”tjänat” om jag köpte underliggande vara till lösenpris det datumet, eller är det vad jag hade ”tjänat” om jag sålde min position till någon annan det datumet? För detta blir inte samma sak? Den ena varianten tar bara hänsyn till realvärdet och den andra till både realvärde och tidsvärde, alltså premien? 

Känner inte att jag helt förstår uppgiften, och att jag kan ha missuppfattat något gällande optioner och deras värde. 

Svara Avbryt
Close