18 svar
136 visningar
hedabd2 141
Postad: 29 jan 2023 16:38

organisk kemi

Mitt svar är 4 och 6 som är sanna den tredje kunde jag inte, kan jag få hjälp ?

mag1 8927
Postad: 29 jan 2023 16:45

Om du provar med uteslutningsmetoden då. Vilka är du säker på är fel?

Då blir det nog färre alternativ att fundera på om de stämmer.

hedabd2 141
Postad: 29 jan 2023 17:13

typ 3 är jag säkert på att den kan inte vara rätt 

mag1 8927
Postad: 29 jan 2023 17:17
hedabd2 skrev:

typ 3 är jag säkert på att den kan inte vara rätt 

Det kan du ju kolla i kemiboken. Hur bildas disackarider?

hedabd2 141
Postad: 29 jan 2023 17:34

Disackarider bildas genom att sammanfoga två ensamma sockerarter med hjälp av en glykosidbindning.

Kan 5 vara rätt ? för cellmembran består av lipider 

mag1 8927
Postad: 29 jan 2023 17:48
hedabd2 skrev:

Disackarider bildas genom att sammanfoga två ensamma sockerarter med hjälp av en glykosidbindning.

Ensamma sockerarter, kallas även monosackarider.

När glykosidbindningen bildas, sker det som kallas för en kondensationsreaktion. Och under kondensationsreaktioner, avspjälkas vatten (som en av produkterna).

 

 

Kan 5 vara rätt ? för cellmembran består av lipider 

Nej, cellmembranet består av en typ av lipider, fosfolipiderna (alternativ 6).

hedabd2 141
Postad: 29 jan 2023 17:55

Fetter tillhör ämnesklassen estrar. Enligt boken fett är en  organisk molekyl som består av alkoholen glycerol och olika fettsyror. Fett är alltså en ester. 
 

mag1 8927
Postad: 29 jan 2023 22:48

Ja det stämmer att det vi till vardags kallar fett består av lipider i estrar, s.k. triglycerider.

Både neutrallipider och fosfolipider är estrar, men neutrallipiderna används för att lagra fett (energi), medans fosfolipiderna finns i cellen membran.

 

 

Det jag skrev i inlägg #6, om sockerarterna, stämmer väl ganska bra med påstående 3 i frågan?

hedabd2 141
Postad: 30 jan 2023 13:16

Glukos kan inte förekomma i D och L borde vara va? för kolhydrater innehåller alltid dubbelt så många H som C stämmer inte. Förhållandet mellan C, H och O varierar beroende på typen av kolhydrat. Generellt innehåller kolhydrater oftast en mängd kol (C), väte (H) och syre (O) i förhållandet 1:2:1, men det exakta förhållandet kan variera.


 

Smaragdalena 78373 – Lärare
Postad: 30 jan 2023 14:53
hedabd2 skrev:

Glukos kan inte förekomma i D och L borde vara va?

Varför tror du det?

för kolhydrater innehåller alltid dubbelt så många H som C stämmer inte. Förhållandet mellan C, H och O varierar beroende på typen av kolhydrat. Generellt innehåller kolhydrater oftast en mängd kol (C), väte (H) och syre (O) i förhållandet 1:2:1, men det exakta förhållandet kan variera.

Det finns väl alltid dubbelt så många väte som syre (precis som i vatten) men kol kan variera.

hedabd2 141
Postad: 30 jan 2023 21:43

De biologiska enzymer som är ansvariga för att bryta ner glukos förväntar sig en specifik konfiguration för att kunna bryta ner och använda det. Både D och L-former av glukos existerar, men endast L-formen är biologiskt aktiv och används i kroppen, därför förekommer inte D-formen av glukos i biologiska system.

mag1 8927
Postad: 30 jan 2023 21:59
hedabd2 skrev:

De biologiska enzymer som är ansvariga för att bryta ner glukos förväntar sig en specifik konfiguration för att kunna bryta ner och använda det. Både D och L-former av glukos existerar,

stämmer bra

men endast L-formen är biologiskt aktiv och används i kroppen, därför förekommer inte D-formen av glukos i biologiska system.

Nästan, det är D-glukos som finns i naturen, L-formen kan bildas syntetiskt.

mag1 8927
Postad: 30 jan 2023 22:00

Men till din fråga, alternativ #3 är även det korrekt.

hedabd2 141
Postad: 30 jan 2023 22:09

Jag har frågat min lärare och hon sa att 3 stämmer inte 

I så fall 2, 4 och 6 som är korrekta eller?

mag1 8927
Postad: 30 jan 2023 22:44
hedabd2 skrev:

Jag har frågat min lärare och hon sa att 3 stämmer inte 

Det var olyckligt, och fel.

För när en bindning bildas mellan två monosackarider, sker det genom en kondensationsreaktion, och vatten spjälkas av. Det är en reaktion som borde finnas beskriven i kemiboken, samt även bl.a. här:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Disackarid#Bildande

http://butane.chem.uiuc.edu/pshapley/GenChem2/B10/1.html

 

I så fall 2, 4 och 6 som är korrekta eller?

Nej, 2 är fel, precis som diskuterats tidigare i denna tråd finns det både D- och L-glukos.

Frågan specificerar inte att sammanhanget är i t.ex. en levande cell, utan gäller om glukos förekommer i D- och L-formen, vilket den gör.

Och L-formen kan köpas av t.ex. företag och skolor hos flera företag bl.a.

https://www.sigmaaldrich.com/SE/en/product/sigma/g5500

hedabd2 141
Postad: 1 feb 2023 11:50

1, 4 och 6 ? 

Smaragdalena 78373 – Lärare
Postad: 1 feb 2023 11:54 Redigerad: 1 feb 2023 11:55

Nej, 1 är fel - däremot finns det dubbelt så många H som O i kolhydrater (det kanske var det du blandade ihop det med).

Hur motiverar du att påstående 3 skulle vara fel?

hedabd2 141
Postad: 1 feb 2023 22:28

När en monosackarid som socker kondenseras (samverkar) med en annan monosackarid, till exempel glukos, så bildas en disackarid och vatten frisläpps som en biprodukt. Detta process kallas för glykosylering. I så fall min lärare har fel och 3 är rätt va ?
 

Smaragdalena 78373 – Lärare
Postad: 1 feb 2023 22:44

Påstående 3 är korrekt, som mag1 svarade i inlägg #13.

Svara Avbryt
Close