3 svar
89 visningar
Hasosi 121
Postad: 9 nov 2023 17:32

Organisk kemi

b) Vad tycker du om hållbarneten hos livsmedel ökas genom tillsats konstgjord citronsyra?

Hur ökas livsmedel genom tillsats konstgjord citronsyra?

 

Jag vill gärna veta hur man kan underöka naturveteskapligt om konstgjord citronsyra(E330). 

mag1 9143
Postad: 9 nov 2023 19:33

Hur långt har du kommit med dina svar?

Om du börjar med att beskriva hur långt du själv kommit blir det enklare att hjälpa till.

Hasosi 121
Postad: 9 nov 2023 21:12

a) Jag vet att man kan undersöka det genom att 10 personer testar citron syra och ser om några blir allergiska innebär det att det är en organisk syra.

b) Jag tycker att citronsyra gör grönsaks produkter till rena och nya. Fast den har en nackdel också. Citronsyra (E330) är en livsmedelstillsats som används som antioxidationsmedel. Antioxidationsmedel tillsätts mat för att hindra fett från att härskna och fruktbaserade produkter från att missfärgas (oxidera). De gör också att lättförstörbara vitaminer, till exempel vitamin A, D, E och B2 bevaras bättre. 

Citronsyra får in genom frukter och grönsaker.  Jag vill gärna ha en förklaring på  hur man kan undersöka eftersom jag kanske har fel. Jag vill också ha förklaring eller ledtråd på hur hållbarheten  hos livsmedel ökas genom tillsats av konstgjord citronsyra. 

mag1 9143
Postad: 9 nov 2023 22:02
Hasosi skrev:

a) Jag vet att man kan undersöka det genom att 10 personer testar citron syra och ser om några blir allergiska innebär det att det är en organisk syra.

Organisk betyder (när man pratar om kemiska ämnen) att det är ett ämne som innehåller kolatomer och väteatomer - så det är allt ifrån bensin, ända till andra ämnen som även innehåller bl.a. syre, som ditt exempel med citronsyra - det är en organisk syra.

Vårt immunförsvar kan utveckla allergier mot i princip vilket ämne som helst, oftast ämnen från vår omgivning (bensin, något i nötter/jordgubbar/tvättmedel).

 

Citronsyra är ett ämne, men tror du det ämnet skiljer sig åt, beroende på om det kommer ifrån t.ex. citroner eller framställs i ett kemilabb?

 

 

b) Jag tycker att citronsyra gör grönsaks produkter till rena och nya.

Hur menar du att de blir "rena" ?

Och hur blir de nya? Menar du kanske att grönsakerna verkar "fräscha" eller "färska" en längre tid kanske?

Fast den har en nackdel också. Citronsyra (E330) är en livsmedelstillsats som används som antioxidationsmedel. Antioxidationsmedel tillsätts mat för att hindra fett från att härskna och fruktbaserade produkter från att missfärgas (oxidera). De gör också att lättförstörbara vitaminer, till exempel vitamin A, D, E och B2 bevaras bättre. 

Men det låter ju som bra saker? Att maten inte blir dålig lika snabbt och att vitaminerna bevaras bättre, gör att vi kan få nytta av vitaminerna i kroppen.

 

Citronsyra får in genom frukter och grönsaker.  Jag vill gärna ha en förklaring på  hur man kan undersöka eftersom jag kanske har fel.

 

Jag vill också ha förklaring eller ledtråd på hur hållbarheten  hos livsmedel ökas genom tillsats av konstgjord citronsyra. 

Men detta har du själv skrivit/klistrat in precis ovanför.

Svara Avbryt
Close